Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Lanthandeln är diskriminerad”

Kåre Olsson anser att politiker försummar landsbygden genom att lanthandlare inte får tillgång till varor på ett rättvist sätt. De får aldrig chansen att konkurrera på ett jämbördigt sätt med tätortsbutikerna.

Kåre Olsson är engagerad i landsbygdsfrågor. Han är bland annat revisor i Skattunge handel ekonomisk förening.

– När det gäller dagligvaror så är det grossisterna som har makten över hela marknaden. Den enskilde handlaren lever under de villkor som grossisterna erbjuder. Och de har olika affärskoncept som de enskilda butikerna ska anpassa sig till. Därför är det egentligen grossisterna som konkurrerar med varandra, inte de enskilda butikerna, säger han.

– Handlare på landsbygden och i små orter tvingas leva med mycket högra inköpspriser beroende på transportavstånden och de ganska små volymerna. Att butiker på landbygden läggs ned vartefter beror i första hand på de närmast omöjliga affärsvillkoren.

Grossisterna ser dessa butiker som komplement till de ”riktiga” butikerna, alltså ett slags servicebutiker bara, säger han.

– Därför erbjuds de klena sortiment till höga priser. Den lokala befolkningen ser ofta tvärtom att ortens egen butik är den man i första hand vill handla i. Då behövs ett fullsortiment.

Kåre Olsson anser att det borde vara en politisk fråga att se till att lanthandlare får tillgång till ett rimligt sortiment på liknande villkor som de butiker som ligger bättre till rent geografiskt.

Grossisterna ska inte behöva förlora pengar på att leverera varor till små butiker på landsbygden, betonar han.

– Därför borde stödet till de små orternas dagligvaruhandel riktas till grossisterna, som å andra sidan ska åta sig att leverera varor på liknande villkor som till andra butiker. På det sättet kan man få rimliga konkurrensmöjligheter även inom lanthandeln.

– Bovarna bakom landsbygdshandelns pågående avvecklig är egentligen rikspolitiken som struntar i hur det faktiskt ser ut.

Det är storstadsperspektivet som råder och då blir en fråga om konkurrens på lika villkor ointressant när den berör landsbygden och små orter, säger han.

Det stöd som landsbygdshandlare faktiskt kan få är i stort inriktat på fel slags åtgärder, anser han.

– Länsstyrelserna gör vad de kan men regelverket försummar lanthandlarnas svårigheter att få tillgång till ett bra varusortiment på rimliga villkor.

Att det går att få ett investeringsstöd är bra, säger han.

– Men det skulle behövas ett ”logistikstöd” alltså att grossisterna kompenseras för långa transporter och små volymer.

Det är rimligt att butiker som ligger avsides får stöd för att kunna upprätthålla god allmän service, anser han.

– Stödet ska då gälla sådant som handlaren själv inte kan påverka.

De som närmast skulle kunna göra något åt detta är landsbygdsminister Eskil Erlandsson och näringsminister Annie Lööf, betonar han.

– De borde med det snaraste agera i frågan.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se