Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lanthandeln i Garpenberg stänger

Nu stänger lanthandeln i Garpenberg. Gruvexpansionen har inte gett det utslag i dagskassorna man hoppats på. En bortslarvad möjlighet för orten, tycker ägaren Jonas Svensson.

Lanthandeln i Garpenberg har varit på fallrepet förr. Den tidigare ägaren gick i konkurs och affären stod tom i flera månader innan Jonas Svensson tog över i maj 2007.
Då fanns hoppet att vända ekonomin uppåt men så har det inte blivit. Det som fått Svensson att hålla ut har varit gruvexpansionen. Eftersom han själv jobbar i gruvan så har han känt till expansionen i fyra år och hoppats att det skulle bli ett lyft för affären.
– Men när det kom i gång så blev det inte så mycket, säger Svensson. Vi har i stort sett samma dagskassor som tidigare.

De anläggningsarbetare som bott i Garpenberg har varit goda kunder, understryker Svensson. Problemet har varit att så få varit bosatta här.
– Gamla skolan står ju till exempel tom och där hade 100 personer kunnat bo och handlat här. Det känns lite som ett bortslarvat tillfälle. Över fyra miljarder kronor har ju satsats här och så lite kommit samhället till nytta.
Svensson berättar att han haft god hjälp av länsstyrelsen och fått servicebidrag vid några tillfällen. Han är också nöjd med leverantören Axfood och fastighetsägaren Hedemorabostäder har varit tillmötesgående.

Kunde kommunen ha gjort mer?
– Både ja och nej. Jag tycker att de slarvat bort möjligheterna av den här expansionen. Sen har ju äldrevården handlat här men skolan har varit helt omöjligt.

I butiken har också funnits post, apotek, Svenska Spel och paketutlämning för Schenker och DHL. En service som nu försvinner.
Jonas har haft 1,6 tjänst anställd. Erika Hedman har jobbat heltid och hon blir nu arbetslös. Lite vemodigt, tycker Hedman som lämnade sitt undersköterskejobb 2007 för att jobba i affären där hon också skött mycket av bokföringen.
– Jag har trivts jättebra, säger Hedman. Här har jag fått lära mig något nytt och fått sju års erfarenhet. Nu kan jag söka jobb inom både vård och butik.
Jonas Svensson erkänner att det varit slitsamt med butiken. Liksom Erika är han uppvuxen i Garpenberg och lider av att se hur samhället släcks ner.
– Det känns både skönt och tungt att stänga. Jag tycker synd om de äldre som varit här och handlat varenda dag, det blir ju nästan omöjligt för dem att bo kvar. Sen har det ju varit en samlingsplats och den försvinner nu.

Ny butiksägare? Svensson tvivlar på det. Han försökte sälja affären redan för fyra år sen utan att lyckas. Nu väljer han i stället att avveckla. Exakt när affären slår igen är inte klart men efter nyår går det troligen inte att handla mer.

Jan Björkegren/DT
jan.bjorkegren@dt.se