Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lär sig att handla smart

Sms-lån och finstilta rader i köpekontrakt kan vara en väg in i skuldfällan.
Nu får gymnasieelever lära sig mer om ekonomi och konsumtion – med hjälp av teaterföreställningen ”Bli inte blåst”. Under tisdagsförmiddagen var det premiär på Hagagymnasiet.
”Jag får ett par gratis skor, det är för bra för att vara sant”, säger karaktären Lovisa under premiärföreställningen.

Hon är ung, har precis flyttat hemifrån och driver en modeblogg. Nu har hon blivit kontaktad av ett företag som försöker skapa en ny skotrend. Vad Lovisa inte vet är att de finstilta raderna egentligen har lurat in henne i ett abonnemang på skor. Plötsligt dimper en faktura på 7 999 kronor ner i brevlådan och de där trendiga skorna blir en väg in i skulder.

Pjäsen heter ”Bli inte blåst” och ska hjälpa ungdomar att tänka till om ekonomi och konsumtion. Under tisdagsförmiddagen fick årskurs tre på Hagagymnasiet se premiären. Eleverna fick följa Lovisa och Rasmus som precis flyttat ihop och brottas med frågor om hemförsäkring, avbetalningar, sms-lån och inkassokrav.
– Innehållet är väldigt lärorikt, säger Fanny Lundberg, som spelar Lovisa.
– Jag har tagit hem broschyren från konsumentrådgivningen själv, fortsätter Anton Borg, som spelar Rasmus.

De har själva nyligen gått ut gymnasiet och tänker själva kring liknande frågor som sina karaktärer. Men mer än så känner de inte att de liknar det nyinflyttade paret.
– Vi är nog motsatserna till de här personerna, säger Fanny Lundberg.

Cecilia och Bengt Kyllinge spelar bovarna i dramat på scenen och är även de som skrivit manuset i samarbete med konsumentvägledarna i Borlänge, Falun och Säter.
– Vi fick uppdraget och började spåna. Vi kom på jättemycket idéer, säger ­Cecilia Kyllinge och berättar att hon tycker att ämnet är viktigt att prata med ungdomar om:
– Det finns så många idiot­er som lurar på folk ­saker, vilket kan vara bra för ungdomar att tänka på. Jag hoppas att de tar med sig att sätta ner foten och säga ifrån.

De fyra skådespelarna är nöjda med premiären och känner att publiken hängde med bra. Publiken verkade i sin tur ha lärt sig en hel del.
Fredrik Pedersen, Hotell- och turismprogrammet, och Jesper Andersson, Humanistprogrammet, är två av eleverna som gillade föreställningen.
– Jag lärde mig en hel del, säger Jesper Andersson. Vi tar studenten till sommaren och många kommer då att flytta hemifrån, då är det bra att veta hur det kan gå till.

Emy Krüger
emy.kruger@daladem.se