Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarupprop i Borlänge kräver högre löner

400 lärare i Borlänge kräver i ett upprop att kommunen höjer lärarlönerna.

Annons

Borlänge kommun blöder lärare, heter det i skrivelsen som drygt 400 lärare i kommunen undertecknat. Lärarna lämnar Borlänge för att de får åtskilliga tusenlappar högre löner i grannkommunerna.

Lärarna kritiserar att kommunen gång på gång höjt ingångslönerna så det skiljer allt mindre mellan dessa och erfarna lärares löner. Skillnaden kan vara ynka 5000 kronor i månaden för en nyanställd och en som jobbat 20-30 år i skolan, skriver lärarna i uppropet.

"Vår samlade enorma kunskap och förmåga att leda eleverna genom skolan är alltså enbart värd 3000-5000 kronor. Det är under all kritik", heter det.

Borlänge tillhör de 50 med sämst lärarlöner bland landets 290 kommuner, framhåller lärarna.

De kräver att kommunen fokuserar på de erfarna och kompetenta lärarna och höjer lönerna kraftigt för dem. Då kommer kommunen också att få sökande till de många lediga tjänsterna i skolan, enligt skrivelsen. Ett hundratal jobb är nu utannonserade.

"Att höja våra löner gör yrket attraktivt igen för de som har lämnat oss för andra yrken, det var inte eleverna och undervisningen de tröttnade på".

Uppropet med underskrifter har överlämnats till Barn- och bildningsnämndens ordförande Mari Jonsson (S) .

I en tidigare artikel i Dala-Demokraten om lärarbristen säger hon att Borlänge gör de största generella satsningarna i länet på lärarlöner i år, 3,5-4 procent.

– Det är ständigt en rörlighet, en rockad av personal. Den är av naturliga skäl större i samband med läsårets slut. Det är ett antal tjänster ute, så ser det ut i hela landet. Sen är det kanske mer i år då det är stor brist på utbildade lärare i landet, säger Mari Jonsson.