Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars-Erik Granholms förslag är dyrare

Cirka fyra miljoner kronor dyrare blir Lars-Erik Granholms förslag för Gagnefsgården. Kommunen har bett Göran Kihlström vid Structor Dalarna AB att utvärdera de två skissförslag som finns.

– Man ska ta siffrorna med en nypa salt men båda förslagen är på runt 100 miljoner kronor, säger Göran Kihlström.
För att tillmötesgå begäran om en oberoende granskning som M, MP, FP och KD bad om har kommunen vänt sig till Structor Dalarna AB. Structor är Projektledarbyråns största konkurrent. Projektledarbyrån är den konsult som kommunen har anlitat för att ta fram ritningar för Gagnefsgården.
– Det blir cirka fyra miljoner kronor dyrare med ombyggnad och nybyggnad investeringsmässigt. Det viktigaste är att driftskostnaderna kommer på sikt att ge större utslag om man bygger nytt eftersom det inte är lika stora ytor, säger Göran Kihlström.

Kommunchef Gunnel Gyllander poängterar att båda förslagen ska betraktas som skisser i dagsläget. Att arbetet med Gagnefsgården inte har kommit lika långt som arbetet med Törnholn.
Göran Kihlström har tittat på förslagen i sin helhet och i första hand på byggnadskostnader. Att det blir dyrare med Granholms förslag beror bland annat på att ombyggnadskostnader för liknande projekt är högre än de Granholm hade räknat med, enligt Göran Kihlström. Samt att moms inte har räknats in i Granholms förslag.
– Jag har pratat med Granholm här på morgonen och vi förstår hur vi båda tänker, säger Göran Kihlström.
Lars-Erik Granholm räknade också med kostnaden kapitalförstöring vid en rivning av Gagnefsgården. Att Gagnefsgården är mer värd än dess bokförda värde.
– Det är inte så. En fastighets värde beror på intäkterna genom bland annat hyresgäster. Om ingen vill bo där kan värdet bli negativt. Därför kan man inte jämföra med ett vanligt hus, säger Göran Kihlström.

Driftskostnader innefattar uppvärmning, energi, skötsel och underhåll och ligger på runt 350-400 kronor per kvadratmeter och år. Lars-Erik Granholms förslag är runt 1?600 till 1?800 kvadratmeter större än kommunens.
– Det har varit ett väldigt stort fokus på en byggnads vara eller icke vara. Man har tappat bort perspektivet lite när fokus borde vara på verksamheten, säger samhällsbyggnadschef Erika Hellman.
Dagverksamheten vid Rosengården är med i ritningarna och ska drivas som den gör idag, berättar sektionschef Aina Gustavsson. Storleken i yta är fortfarande en öppen fråga.

Med en ombyggnad och nybyggnad tror Aina Gustavsson inte att personalbehovet minskar. Gunnel Gyllander berättar att de försöker bygga för effektiv personalbemanning.
– Det gäller att samordna personalresurser mellan Tjärnsjögården och Gagnefsgården effektivt, speciellt kvälls- och nattetid, säger Aina Gustavsson.

Under kommunstyrelsens möte i tisdags presenterade Göran Kihlström sina beräkningar. Diskussionerna om Gagnefsgården tog över två timmar.


Seth Jansson
seth.jansson@daladem.se


De olika förslagen för Gagnefsgården

I det skissförslag som finns för närvarande som Projektledarbyrån har tagit fram så ska Gagnefsgården rivas. I dess ställe ska ett nytt demensboende byggas. En avdelning i Tjärnsjögården byggs om. Det ger sammanlagt 40 lägenheter för dementa.

Lars-Erik Granholms skissförslag går ut på att Gagnefsgården inte rivs utan istället byggs om. Dessutom används delar av Projektledarbyråns förslag som en tillbyggnad.