Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars-Erik Skoglund vill att makten ska komma närmare människorna.

/

Annons

- Kanske även ett litet parti har något att tillföra. En öppen diskussion och ett samtal med människorna tror jag är nödvändigt. Borlänge kan inte fortsätta som hittills.
Det säger Lars-Erik Skoglund, och han borde veta. Sedan 2007 sitter han i fullmäktige för sitt parti Omsorg för alla, men innan dess var han ledande socialdemokratisk politiker.

När socialdemokraterna sa upp samarbetet med vänsterpartiet i våras startade igen diskussionerna om samverkan med Omsorgs för alla (ofa).
- Medlemmarna sa nej, berättar Lars-Erik Skoglund. Vi har inte samma syn .Vi tycker inte om att besluten tas i slutna rum, vi vill ha dialog. Jag har varit med så länge att jag vet att människor vill ha information innan besluten tas.
Så den nya majoriteten medförde för ofa att man genom valteknisk samverka med v fick ersättarplatser i flera nämnder
- Ingen direkt förändring, tycker Lars-Erik Skoglund. Jag skulle ju önska att vi fick vara med i den initiala diskussionen. När frågorna kommer till nämnder och styrelser är besluten i princip redan fattade.
Han säger att när han pratar med sina forna kamrater i socialdemokraterna om insyn får han svaret att det bara är att ta för sig.
- Det är inte så enkelt för ett litet parti och inte har majoriteten gjort det lättare för oss.
I samtalat återkommer han gång på gång till en önskan om mer öppenhet och diskussion. Då talar han inte bara om oppositionen utan framför allt om människorna i kommunen.
- I fullmäktige sa någon ur majoriteten att de kommer så bra överens, att diskussionen förs i slutna grupper och att ingen går ut och pratar i media om vad som sagts. Det är väl ingenting att skryta om?
Lars-Erik Skoglund har en riktig maktbakgrund med många år som socialdemokratisk kommunpolitiker, bland annat som kommunalråd.
Den nya majoriteten där socialdemokrater och miljöpartiet får stöd av de borgerliga partierna har han svårt att smälta.
- Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva och Borlänges socialdemokrater samarbetar med moderaterna.
Han säger att han ser effekter av det nya politiska samarbetet.
- Vid senaste fullmäktige blev det ju klart att de ger sig på de små och svaga. Hörselkonsulenten, synkonsulenten ska bort. Personalen inom åldringsvården ska minskas och Pransesgården ska läggas ned. Ändå har vi en av landets högsta kommunalskatter, vart tar pengarna vägen?
Han menar att pengarna används fel.
- Först ska vi se till att de gamla och barnen får sitt. Jag vill inte vara någon nej-sägare men det måste finnas en balans och prioritering. Fick man ut det man trodde av satsade pengar, t ex på Stationsgatan?
Han återkommer till hur viktigt det är för en politiker att vara ute och träffa människor.
- Jag sitter inte längre instängd i stadshusets sammanträdesrum. Det är befriande. När vi startade ofa sa många att jag inte skulle klara det, att jag var för bortskämd. och visst är det mycket jobb, men det är roligt.
Han tror att 2009 kommer att bli jobbigt för de små och svaga i kommunen.
Vad kan ofa göra med tre mandat?
- Jag kan i alla fall gå ut och träffa människor och föra med mig deras åsikter till fullmäktige. Det gäller att skapa opinion.

EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.seMer läsning

Annons