Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lås upp våra polisstationer!

Förra veckan hade jag möjlighet, i egenskap av ersättare i Polisstyrelsen i Dalarna, att delta i polisstyrelsens sammanträde (21/11). Vid sammanträdet fick jag bland annat en mycket bra information om vad som pågick inför omorganisationen av polisen. (Som bekant skall ju en ny polisorganisation sättas i sjön den 1:a januari 2015). Vad som gjorde mig glad och förhoppningsfull var att ett av ledmotiven för omorganisationen var, att polisen skall komma närmare medborgarna.

Vid sammanträdet informerades vi tämligen ingående om vilka brister som konstaterats i den nuvarande polisorganiationen/-verksamheten, liksom att polisen i Dalarna ingalunda var sämst vad beträffande lagföringen. Ingen har väl heller lyckats undgå att regeringen, med justitieministern i spetsen, är tämligen missbelåten med vad polisen åstadkommer i dagsläget.

Någonting som slog mig även denna gång, var att polisen sedan ett antal år tillbaka bränner oerhört mycket resurser på internt arbete, som inte leder till brottsuppklaring, till förebyggande av brott eller till att man gör ingripanden där dessa behövs. (Leif G. V Persson hävdar ju att endast hälften av poliserna sysslar med egentligt polisarbete).

Frågan är om inte Parkinsons lag styr alltför mycket inom dagens polis-organisation/-arbete.
Om vi håller oss till Dalarna, så har man tillskapat ett stort antal enheter på länsplanet, med placering i Borlänge-Falun, samtidigt som man utarmat länet i övrigt på polis i aktiv tjänst. Effektiviteten i detta kan verkligen ifrågasättas.

Om jag fick som jag ville skulle jag omedelbart kasta ut 60 – 70 poliser ur polishusen i Falun och Borlänge, och återplacera dem i bland annat Ludvika och Avesta, för att få fungerande polisenheter i dessa delar av länet.
Se till att utrednings- övervaknings- och utryckningsverksamheten återupprättades i hela länet, och se till att polisstationerna i alla större tätorter hölls öppna för allmänheten under den tid samhället i övrigt lever.

Som före detta polis skäms jag när jag ser att polisstationerna i våra större tätorder stängs klockan 15.00.
Hur i herrans namn ska vi kunna få polisen närmare medborgarna om polisen stänger sig inne???

Som en första åtgärd, på väg mot ett bättre polisväsende i Dalarna: Öppna polisreceptionerna i våra tätorter och ge service så länge samhället/tätorten är öppet! Minst till klockan 18 måndagar – fredagar och kl 10 – 15 lördagar.
Detta kan göras i dag och vara en bra inkörsport till en bättre polis, närmare medborgarna i framtiden.

A. Folke Thelin f. d. poliskommissarie

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel