Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsandet minskar i västvärlden

Läsförståelsen bland barn och unga försämras i hela västvärlden. Det framgick
vid ett seminarium på barnboksmässan i Bologna.I måndags öppnades barnboksmässan i Bologna. Den är världens största i sitt slag. Med en stor illustratörsutställning deltar Sverige som hedersgäst på barnboksmässan i Bologna. Illustrationer och böcker är i fokus och flygande föremål som inspirerats av barn ska locka besökarna till utställningen. Det bärande temat var barns och ungas rätt till kultur och mässan invigdes av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Ett femtiotal svenska författare och illustratörer fanns på plats.

Utställningen lyfte fram 31 illustratörer utsedda av en expertjury. I urvalet har barnperspektivet varit vägledande. Flera har lång erfarenhet. Här återfanns namn som Pernilla Stalfelt, Anna-Clara Tidholm, Gunna Grähs och Jockum Nordström – men flera unga 80-talister fanns också med.
Utställningen har byggts av den konstnärlige ledaren Martin Jämtlid och formgivaren och projektledaren Mats Hedman. Till utställningen produceras en omfattande katalog med information om illustratörerna och med en historisk bakgrund till den svenska illustrationskonsten.
På bokmässan medverkade även bland andra författarna Ulf Stark, Åsa Lind, Jenny Jägerfeld och Ingrid Olsson. Den svenska läsambassadören Johan Unenge mötte sina kollegor från Irland och Australien i ett samtal om hur man får unga att läsa fler böcker.

Johan Unenge konstaterade att man måste få barnen att se läsandet som något coolt, och inte något för nördar. I det sammanhanget betonade han hur viktigt det är att föräldrarna engagerar sig i barnens läsande och inte enbart i deras sportande. Samtliga i panelen var överens om bibliotekens stora betydelse för barns läsande.
Hela västvärlden brottas idag med samma problem. Barnens läsförståelse minskar generellt. Enligt läsambassadörerna konstaterade att det finns många gemensamma orsaker att peka på, men att det är svårare att hitta lösningar på problemet. Att arbeta över gränserna och att utbyta erfarenheter är ett av de första och mest intressanta stegen.

Inne i Bologna stad gavs ett brett program både för barn och vuxna med litteratur och illustration i fokus men även andra konstformer som film, vetenskap och mat finns representerade. På Bolognas barnbibliotek Salaborsa arrangerades en läsfrämjardag med föreläsningar och aktiviteter för barn, lärare och bibliotekarier och allmänheten.

Ulf Lundén
ulf.lunden@daladem.se