Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt Betnér och Ismail lära Sverige

Annons


Med: Magnus Betnér och Soran Ismail
Var: Folkets hus, Falun
När: Fredag 11/10 (även 12/10)
Publik: Fullsatt
Längd: 2,5 timme med paus

Två komiker, med cirka en timme var på scenen. Båda är jäkligt bra. Jag har sett Betnér live många gånger, men den här kvällen, när han måste dela med sig av rampljuset, känns han mer komprimerad och vassare. Soran Ismail har jag inte sett tidigare på scenen. Han är ett välkommet tillskott, även fast han tenderar att prata nästan för tyst ibland.

Egentligen är det inget revolutionerande vi får. Betnér fortsätter spy galla över företeelser han stör sig på; Sverigedemokrater, 5:2-dieten, journalistik, kändisar och så vidare. På ett bra sätt alltså.

Soran är inne på ungefär samma spår, och ger bland annat en klockren återberättning av "järnrörs-incidenten" som han råkade bli inblandad i för några år sen.

De är egentligen inte roliga på det sättet att man ramlar baklänges, i alla fall inte hela tiden. Och egentligen borde det inte ens vara roligt, för det är verkligheten de pratar om.
Anledningen till att En skam för Sverige är rolig är att det finns för mycket som inte står rätt till i Sverige.

– Det var säkert inte bättre förr. Folk har nog alltid varit dumma i huvet, men förr hade man inte Facebook, så man slapp se det, uttrycker sig Betnér.
De båda sätter fingret på människors idioti så träffsäkert att jag både skrattar och blir smått uppgiven. Folk tänker inte längre, vi lyssnar inte på varann längre, vi skriker åt varann, är sensmoralen.

Ett faceboookinlägg med "gilla det här om du tycker att det är det viktigaste med julen", och sen en bild på den cencurerade svarta dockan från Kalles jul, får 140 000 likes, konstaterar Soran.
– God mat, umgås med nära och kära, presenter och allt det där är väl trevligt, men ingenting går upp mot lite härligt förtryck.

Eller som när Betnér iklär sig rollen som typisk Facebook-svensk och skriker ut en fantastisk sammanfattning om både hen, bögar och Kalles jul.
– Det har alltid hetat negerboll och kommer alltid heta negerboll!! Alla vet att den är gjord av boll och neger, kom inte här och blanda in nån jävla choklad!! avslutar han sin Svensson-monolog.

Det finns så mycket tveksamheter i dagens samhälle (= på Facebook), och En skam för Sverige lyfter fram det på ett perfekt sätt. Vi kan skratta åt det, kul, men den här showen gör förmodligen nytta också.

Jag vet inte om duon skulle vilja det, men showen borde spelas på varje gymnasieskola i landet. Jag tror att det skulle vara nyttigt.

Jonas Stentäpp
jonas.stentapp@daladem.se