Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Greider: Dalarna som tjuvjaktens svarta hål!

Annons

”Det är ganska uppenbart. Tjuvjakt är den mest sannolika förklaringen”. Så sa vargforskaren Olof Liberg nyligen i en TT-intervju när han tillfrågades om varför det nu finns så få vargar i Dalarna. Vinterns varginventering har gett ganska dystra resultat, för vargen och för alla som menar att vargen har en naturlig plats i Dalarna. Liberg talar rentav om Dalarna som ett svart hål, särskilt trakterna mellan Siljan och gränsen till Värmland. Och hålet tycks breda ut sig.

Berättar de för sina närmaste vad de gjort eller går de där och ruvar på sina hemligheter? Säger de till sina söner och döttrar vad de sysslar med? Skäms de någonstans? Jag tror det.

Legal vargjakt. Foto: Leif Olsson.

Det är svårt att komma på något mer skamligt och ynkligt än illegal vargjakt. Sitter brottslingarna där och skryter för varandra efter att de med skotrar och vapnens övermakt hetsat ihjäl en varg? Berättar de för sina närmaste vad de gjort eller går de där och ruvar på sina hemligheter? Säger de till sina söner och döttrar vad de sysslar med? Skäms de någonstans? Jag tror det.   

 

Dalarnas svarta hål finns inuti tjuvjägarna.

Annons