Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Greider: Glad över Löfvenregering – men hur högt blir priset?

Annons

Har nu läst utkast till Löfvens kompromisspolitik. Definitivt mer Allians än rödgrönt i den. Utgångspunkten tycks ha varit rent marknadsliberal när det gäller arbetsrätt, skattesänkningar och marknadshyror samtidigt som varje dörr stängs till alla åtgärder mot vinster i välfärden.

Should I stay or should I go kommer många socialdemokrater att sjunga när detta når väljarna. Blir det regeringspolitik av det här – vilket inte är säkert förrän det är säkert – bibehåller (s) makt och initiativ och det kan bli avgörande under kommande kriser. Sverige får en regering. Det kräver väljarna. Och Alliansen är sönderslagen. Det är värt en hel del.

Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Jessica Gow / TT.

En hatorkan lär blåsa upp från högern, moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater mot Lööf och Björklund. Men de sista s-gräsrötterna – inte minst i fackföreningsrörelsen – kommer antagligen att passiviseras av detta och känna sig uppgivna. Känner jag s-ledningen rätt lär den nog göra sig hundraprocentigt lojal med kompromisserna.

Hur det till slut än går med regeringsförhandlingarna de närmaste dagarna så är det svensk politisk historia vi nu bevittnar.

Kompromisspolitiken rymmer inga svar på ödesfrågor kring klimatkris, galopperande ojämlikhet eller åtgärder mot den sociala otrygghet som alstrar högerpopulism. Det vi väntar på passerar uppenbarligen inte riksdagen eller de inblandade partiledningarna.

Annons