Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika Barbro Engman: Inne med hårda straff

Krönika: Kriminalpolitik

Annons

Att bura in misshagliga individer och slänga bort nyckeln har ju varit en populär idé under många år. Andra alternativ har varit att flytta alla brottslingar till Norrland eller sätta dem på en öde ö där de kan försmäkta och fundera över vad de ställt till med.

De som inte är svenska medborgare ska utvisas ur landet. Kan man inte utvisa dem ska de fråntas sitt medborgarskap.

Den typen av idéer är populära i sociala medier där hyllningarna haglar. Det funkar mindre bra i verkligheten, Sverige är ju trots allt en rättsstat.

Men vad forskningen säger om brott och straff är däremot inget som nämnvärt verkar intressera varken politiker eller allmänheten.

I den politiska atmosfär som råder idag gäller det att visa musklerna och utgå ifrån att väljarna vill ha politiker som är beredda att vara tuffa och skoningslösa.

Framförallt M och KD verkar i allt högre utsträckning vara övertygade om att svaret på alla våra bekymmer är att sätta allt fler människor i fängelse under en allt längre tid.

I USA sitter 0,69 procent av befolkningen i fängelse. I Sverige är det bara 0,053 procent.  

Även om brottsligheten i USA inte visat sig minska så vill M i Stockholm göra sitt för att se till att den svenska förhållandevis låga siffran ökar.

Tunnelbanan. SL-vagn 2000. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT .

De som återkommande tar sig in genom tunnelbanespärrarna utan att betala bör därför ”få skaka galler” anser de. Jag besökte Berlin för ett tag sedan och där fanns det inga spärrar alls. Det är uppenbarligen en lönsam affär för Berlinarna.

Tågen går som de ska, de slipper kostnaden för att belasta polis, åklagare och domare och inte minst slipper de betala för dyra fängelsevistelser. De kan lägga pengarna på spår och vagnar istället.

När jag var barn och vi skulle ta oss från Falun till Långshyttan så passerade vi Långmora. Där låg ett ”hem för försumliga fäder” där de försumliga genom att avskiljas från samhället förväntades inse att de hamnat på fel spår.

Man kan ju köpa sig tid och nöja sig med att så länge människor sitter i fängelse så begår de inga brott. Men brottsligheten kommer inte att försvinna för att fler och fler spärras in

Dagens modell med en utbyggd föräldraförsäkring, bättre levnadsvillkor och en ökande jämställdhet har gjort mera underverk för föräldraskapet än vad en vistelse på Långmora någonsin kunde åstadkomma.

När alla som har spärrats in kommer ut så är vi på ruta ett igen. Man kan ju köpa sig tid och nöja sig med att så länge människor sitter i fängelse så begår de inga brott.

Men brottsligheten kommer inte att försvinna för att fler och fler spärras in för mer eller mindre allvarliga brott.

Åsa Wikforss, filosof och ny ledamot i Svenska Akademin, sa i en intervju att ”när vi blir rädda och oroliga kan vi inte tänka rationellt”. Och det kan man ju hålla med om.

Barbro Engman

ledare@daladem.se

Annons