Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robert Sundberg: De gula västarnas protest

Frankrike

Annons

Begreppet De gula västarna har gjort sig känt de senaste veckorna. Det syftar på de personer i Frankrike, speciellt i Paris, som protesterat mot sådant som de anser vara fel i sitt land.

Från början gällde protesten mot en höjning av bränsleskatten, på bensin och diesel. Det var president Emmanuel Macron och hans parti och regering som avsåg genomföra den höjningen.

Macron är politiskt en slags liberal, kan man påminna om här. Och valsystemet har gynnat både honom och hans parti. Det senare har majoritet i parlamentet trots bara drygt 30 procent av rösterna i valet 2017.

Likt i andra länder var det för att göra bilkörning dyrare och förmå folk att köra bil i mindre utsträckning, framför allt med syftet att minska koldioxidutsläpp nämnda skatter föreslogs.

Det var alltså en protest mot de medel som används för att motverka klimathotet och den globala uppvärmningen.

Rörelsen De gula västarna i Frankrike, bland annat i Nantes där Vicky Robert med sin dotter Léa Robert (8/12) har rest in till från byn Arthon en Retz för att protestera. Foto: Jonas Ekströmer / TT.

Det kan förefalla märkligt att breda folklager i Frankrike protesterade mot en åtgärd som hade ett gott syfte: minskade utsläpp genom mindre konsumtion av bränslen för fordonsdrift. Men så var det.

De som protesterade ogillade att det som kallas vanligt folk drabbas av pålagor medan de i samhället som är ekonomiskt bättre ställda klarar sig undan, eller har lättare att ta kostnader som höjda bränslepriser innebär. Detta jämfört med låginkomsttagare vars ekonomiska marginaler är små.

Om de med låga inkomster bor på landsbygden kan de dessutom inte undkomma de ökade bränslepriserna genom att minska ned på sin bilkörning, eftersom de måste köra de sträckor som de kör. Detta för att klara sina vardagliga sysslor, för transport gällande sina jobb och för fritidens göromål, som att handla och annat.

Frankrike, sedan sin revolution 1789 och majrevolten 1968, har en tradition av gatuprotester. Tyvärr, för de som protesterar och deras krav, brukar protesterna stanna där och inte komma vidare i det (parti-)politiska systemet.

De gula västarna är en bred proteströrelse, som samlade över tio tusen demonstranter i Paris i helgen, som protesterar mot det som de anser vara en elit och dess åtgärder som går ut över dem.

Utöver motståndet mot bränsleskatter är protesten diffus. De som protesterar har olika bakgrund och åsikter. En del är vänster och andra är höger.

Många av de som protesterar i Frankrike väger in flera årtionden av missnöje och oförrätter och rörelse i fel riktning politiskt.

Båda de inriktningarna har extremer som har passat på under protesterna och ställt till med bråk och skadegörelse.

För att stävja sådant har över 8 000 poliser tjänstgjort bara i Paris under helgens demonstrationer.

Många av de som protesterar i Frankrike väger in flera årtionden av missnöje och oförrätter och rörelse i fel riktning politiskt.

Det är också anledningen till att protesterna inte avtagit trots att president Macron och hans regering dragit tillbaka skatteförslaget.

Det som hänt i Frankrike, med Gula västarnas protest, är något för även andra länder att beakta.

Åtgärder med gott syfte, som ökade skattepålagor för att exempelvis mota klimathotet, måste fördelas så att sådana inte läggs främst på de med små ekonomiska marginaler.

Annons