Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara politik kan rädda haven! Det skriver tre miljökämpar på världshavsdagen!

Annons

Den 8 juni är det världshavsdagen, en dag för vår blå planet, som täcks till 70 % av hav. Men det är ett hav med rekordlite fisk i idag, och rekordmycket plast. Mer måste göras för att få tillbaka livet i våra hav, och det största ansvaret ligger inte på konsumenterna, utan på politikerna.

Mer måste göras för att få tillbaka livet i våra hav, och det största ansvaret ligger inte på konsumenterna, utan på politikerna.

Rebecka Le Moine, biolog och riksdagskandidat för (mp), talar på den biologiska mångfaldens dag.Foto: Göran Greider

Idag överfiskar vi 80 % av världens fiskbestånd, och 90 % av de stora fiskarna har vi redan fiskat slut på. Internationella mål pekar på att 10 % av havet ska skyddas från exploatering och fiske, men idag ligger den siffran på 3 %.

I Sverige har vi idag skyddat cirka 10 %, men det saknas fortfarande skötselplaner över dessa områden, och det förekommer ändå fiske i de skyddade områdena. Bottentrålning är ett ord som många förknippar med stor naturförstörelse. Det sker en osynlig men förödande skövling av havsbotten, med mängder av bifångster. Men ändå bedrivs nästan allt svenskt fiske med bottentrålning, vilket hotar 120 marina arter, bara i Sverige.

Det kräver nästan en examen i ekologi och kemi för att vara en medveten konsument när vi går mellan hyllplanen i affären, bortdribblade i långa innehållsförteckningar. För att lösa dessa problem kan vi inte enbart förlita oss på flitiga och godhjärtade konsumenter som planerar sin mat efter fiskguiden, eller avstår från att äta fisk, eller läser på om mikroplasters täcknamn.

Hav. Vid Skagen. Foto: Göran Greider.
Våra hav klarar inte av att anpassa sig efter industrin, och en grön politik handlar inte om att hitta gröna lösningar för alla. Det finns saker som måste förbjudas, för det finns en gräns för vad våra ekosystem klarar av.

Det ska inte finnas en tillåten marknad för den som utarmar och förgiftar våra hav. Politiker måste ta ett mycket större ansvar, och faktiskt våga vara något annat än den trevliga lösningsinriktade medlaren som alltid hittar ett grönt alternativ, utan att be någon förändra en enda bekväm vana, allra minst industrins vana att få skövla naturen så som det passar deras ekonomiska intressen.

Våra hav klarar inte av att anpassa sig efter industrin, och en grön politik handlar inte om att hitta gröna lösningar för alla. Det finns saker som måste förbjudas, för det finns en gräns för vad våra ekosystem klarar av.

Rebecka Le Moine

riksdagskandidat för miljöpartiet

Carl Schlyter

riksdagsledamot för miljöpartiet

Christer Borg

generalsekreterare för samorganisationen Älvräddarna

Mer läsning

Annons