Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barbro Engmans krönika: Bostadsbristen tär på människor!  

Krönika: Bostadspolitik

Annons

De katastrofala siffror som flera partier får i opinionsmätning efter opinionsmätning är egentligen inte så allvarliga. Felet är att valrörelsen hittills har handlat om fel frågor säger de. Så bara de får chans att prata om sina hjärtefrågor och det blir tydligt för väljarna vilken politik de har så vänder siffrorna uppåt.

Vad som hindrar dem från att vara tydliga och prata om sina hjärtefrågor är dock oklart.

Men de måste givetvis hålla humöret uppe på valarbetarna.

Det skulle ju vara välgörande om något enda parti kunde säga att de nog är inne på fel spår och att det ser ut som om väljarna inte gillar den politik de tänkt gå till val på. Nu beter sig flera partier, däribland socialdemokraterna, som en missbrukare som befinner sig mitt i förnekelsefasen.

Det skulle ju vara välgörande om något enda parti kunde säga att de nog är inne på fel spår och att det ser ut som om väljarna inte gillar den politik de tänkt gå till val på.

Nu beter sig flera partier, däribland socialdemokraterna, som en missbrukare som befinner sig mitt i förnekelsefasen.

Det är inte så farligt som det ser ut, det är andras fel att det går åt skogen, det finns ingen anledning att ändra på någonting och några rehabiliteringsinsatser behöver inte sättas in.

Fast det är riktigt allvarligt, det är deras eget fel och det behöver de erkänna. Men inget tyder på att de är på väg att inse det. Partiledningen fullgör sin uppgift att hålla skenet uppe.

Partiledningen backas upp av de som möjliggör att förnekelseprocessen drar ut på tiden Det är soffliggarna som ökat och det är bra anser möjliggörarna, värre är det med de som gått till SD. Soffliggare kan man trots allt få tillbaka.

Socialdemokraterna tycker att det varit för mycket fokus på flyktingpolitiken. Man kan ju undra över varför de i så fall lanserade en ny och stramare flyktingpolitik? Hade de tänkt att den skulle förbigås med tystnad?

När de utsåg SD till sin huvudmotståndare så kan de väl inte heller ha föreställt sig att det skulle minska fokuseringen på flyktingpolitiken?

Bostadspolitik borde åter bli en socialdemokratisk paradgren. Foto: Göran Greider.

Men nu vill Socialdemokraterna prata välfärdsfrågor. Så varför inte ge sig på bostadspolitiken, det är en genuin välfärdsfråga och en gammal socialdemokratisk paradgren. Man behöver dessutom inte trängas med andra partier, de flesta ägnar inte en enda sekund åt denna fråga.

Men nu vill Socialdemokraterna prata välfärdsfrågor. Så varför inte ge sig på bostadspolitiken, det är en genuin välfärdsfråga och en gammal socialdemokratisk paradgren. Man behöver dessutom inte trängas med andra partier, de flesta ägnar inte en enda sekund åt denna fråga.

Bostadsbristen tär på människor, tvingar de att bli trångbodda, göder ekonomisk brottslighet, förvärrar segregationen, försvårar för företag att anställa och tvingar ungdomar att tacka nej till jobb och utbildning. Hur vi bor och var vi bor påverkar hur länge vi lever, vilken sjukvård som är tillgänglig och vilka livsmöjligheter vi får.

Det som lurar under ytan är att alliansen och SD är överens om att införa marknadshyror.Det kommer att få enorma konsekvenser för den enskilde och för samhället.

Det kan man inte förbigå med tystnad i alla fall inte om man vill värna välfärden.

Barbro Engman

ledare@daladem.se

Mer läsning

Annons