Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det du påstår om mig är förtal”

/

Annons

Hej Göran ! Egentligen har jag bara en fråga till dig. Vad ger dig rätten att så totalt kränka mig, både som människa och företagare? (i din ledare Kommersialiseringen av välfärden måste stoppas!). Det du påstår om mig är förtal och kan förmodligen leda till åtal. ”Hets mot folkgrupp” kanske, om vi välfärdsföretagare kan anses vara en folkgrupp?

Jag hade modet, att för sju år sedan, starta en fri-förskola i Falun. Jag hade modet att satsa pengar, kraft och engagemang i något som jag ville göra bra. Min enda drivkraft var att starta en verksamhet där kvalitet går först.

Jag arbetar hårt för att våra 100 barn ska ha en god pedagogisk verksamhet och en god omsorg. Jag arbetar hårt för att mina 30 anställda ska ha en trygg och trivsam arbetsplats. Jag gör det inte ensam, mina 30 arbetskamrater gör ett fantastiskt arbete, deras engagemang är avgörande. Vi gör det tillsammans, så som det bör fungera på en god arbetsplats.

Friskolereformen är just en reform, vi ”tar” inte av några skattemedel. Vi finns till på samma villkor som den kommunala verksamheten via barnpengen.

Hur kan du kalla mig för parasit?

Du har din rätt att vara kritisk mot friskolereformen, men du har ingen rätt att kränka mig på detta sätt. Jag är en hårt arbetande företagare, precis som de flesta andra, och jag kräver en ursäkt från dig.

Är du modig nog att komma och träffa mig? I så fall är du välkommen att hälsa på mig på mitt företag. Hör av dig så bokar vi en tid.

Med vänlig hälsning ,

Eva Högberg

Förskolan Talento AB

Svar: Fel. Jag angrep de riskkapitalister som lägger beslag på skattepengar i vinstsyfte. För det är det som inträffat nu, överallt i Sverige. Det var det jag skrev om och det tänker jag inte be om ursäkt för. Politikerna som införde friskolesystemet och gjorde Sverige till ett laboratorium för privatiseringsexperiment borde be om ursäkt.

Skolpengen/barnpengen är en idé som den amerikanske ekonomen Milton Friedman lanserade i boken ”Kapitalism och frihet” som kom 1962. Han ville införa en marknadsmekanism i skolsystemet. Det är svårt att hitta någon enskild artikel med större inflytande på svensk skolpolitik än den. När det fria skolvalet och skolpengen infördes av en borgerlig regering i Sverige i början av nittiotalet var det i rakt nedstigande led från Friedmans tankegångar. Skolpeng och fritt skolval innebär i grunden att utbildning betraktas som vilken vara som helst på en marknad. Om konsumenterna får välja kommer den osynliga handen att se till att skolorna i allmänhet blir bättre, så löd och så lyder tesen. Men går man tillbaka till Friedmans ursprungliga text ser man att det utöver den marknadsliberala dogmen dessutom finns en kuslig elitism i konceptet: ”Vårt nuvarande skolsystem”, skriver han, gör det svårt för ”de lysande undantagen – och det är de som är framtidens hopp – att höja sig ovanför sin ursprungliga fattigdom.”

I Friedmans värld var det aldrig fråga om att höja standarden och förbättra skolan för alla, utan för några utvalda få. Och faktum är att det är exakt så som det fria skolvalet, i kombination med friskolesystemet, idag fungerar i Sverige.

Jag är övertygad om att du drivs av idealism i det du gör. Men det är också varje medborgares förbannade skyldighet att försöka se sammanhangen och vilka konsekvenser ens handlande får för helheten. Vi har inte skolor/förskolor för att det är bra för företagandet. Jag menar att friskolerevolutionen har spätt på segregationen och dessutom sett till att ett antal riskkapitalister, som är för lata för att ta verkliga risker, att berika sig på våra skattepengar.

Jag vet inte om du vågar ta den matchen med dig själv: att din äkta idealism kanaliseras så att den försämrar för landet i dess helhet.

Annons