Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Greider om strömmande vatten som frigör tankar

Annons


Kvällar i mars: Röster och ansikten i mörkret på en bondgård. Men inga lyktor någonstans. Ingen snö kvar, vilket fördjupar mörkret, men heller ingen riktig vår än.
Sådana är landsbygdens kvällar i mitten av mars: röster och silhuetter och så plötsligt startande bilar som river upp stillheten.

Men det finns en särskild värme i de där rösterna som ljuder i marsmörkret; i städer: aldrig den närheten.

Vi åker hem från mötet i Brostiftelsen på Wåhlstedts gård i Hagen, jag får skjuss den korta biten av ordföranden. När jag kliver in på vår gård lyser köksfönstren intensivt vitt i mörkret. Men jag kliver med gymnastikskorna i det vattensjuka gräset där pölarna inte syns i mörkret.

Igår kväll regnade det; jag tittade ut från farstutrappan mot mörkret och det droppande regnet. Och nu på morgonen: snöfall. Men ett kraftlöst snöfall. Längs skogsbrynet ligger litet snö kvar sen tidigare men annars smälter den så snart den når marken.
På radion pratar de om klimatkrisen. Det har varit den varmaste vintern på flera hundra år. I alla fall i vår del av världen. Globalt har den gångna vintern faktiskt ändå varit kallare än på fjorton år.
Inte för att den globala uppvärmningen upphört, utan för att väderfenomenet La Nina värmt havet. När jag hämtar posten, som legat där sedan gårdagen, känner jag hur fuktiga breven och försändelserna är.

Gråljus denna morgon. Ingen våryra. Men när jag senare går förbi hängbron över Hagforsen ser jag en man stanna sin bil på vägen. Han kliver ut, ser sig litet tankspritt omkring, går sen ut på den gungande bron. Han har inget särskilt ärende. Ville väl bara se vattnet strömma under sig: ett fritt ögonblick! Strömmande vatten frigör tankar.
Förmiddag i mars på landsbygden: Hammarslag inifrån ödehuset som nu renoveras för fullt, men bara en silhuett skymtar genom plasten som täcker fönstren. En kvinna med barnvagn följd av en hund kommer på byvägen - de skyndar fram längs byvägen som blänker svart av smältande snö. Höjden bortanför myren i dimma.

GÖRAN GREIDER

Mer läsning

Annons