Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Greider: Regn och rättvisa! För en ny politisk agenda!

Annons

Jag lyssnade på tisdagens partiledardebatt och sökte efter tecken på att den inskränka politiska agendan som dominerat hela våren – lag och ordning/migration – kan luckras upp och en vänster-högerskala istället bryta fram i den torra, döende jorden. Eller ur de gulnade, bruna gräsmattor som nu syns över hela landet.

Och miljöpartiets Isabella Lövin talade verkligen om sin egen uttorkade gräsmatta och den känsla som sprider sig av att något i grunden är i olag i klimatsystemet. Bra! Det är ett tecken på vår tids absoluta inskränkthet att det som är den allra viktigaste planetära frågan, klimat och miljö, knappt är närvarande i den politiska debatten.

Så särskilt många svar, reaktioner eller repliker fick hon inte på sitt anförande. Ändå är det fullt möjligt att klimatfrågan till slut bryter fram i den politiska debatten. Till slut måste såväl väljare och partiledare tröttna på att så envetet tjata om migration och flyktingar.

Regn är politik.

I förra veckan nämnde jag i en ledare den SOM-undersökning som återger vad folk i gemen oroar sig mest för. Den visar på det häpnadsväckande faktum att det är klimat, miljöfrågor, epidemier, biologisk mångfald och rentav haven som människor oroar sig allra mest för. Frågan om antalet flyktingar som Sverige tar emot kommer långt ner på den listan.

Kanske är det både meteorologiskt och politiskt en galen vår vi har upplevt: Den vår då SD tilläts sätta agendan helt och hållet för den politiska debatten. Moderatledaren Ulf Kristersson demonstrerade det särskilt tydligt i partiledardebatten

(s) behöver ett Ja! En vision! Det räcker inte med ett Nej till skattesänkningar.

Kanske är det både meteorologiskt och politiskt en galen vår vi har upplevt: Den vår då SD tilläts sätta agendan helt och hållet för den politiska debatten. Moderatledaren Ulf Kristersson demonstrerade det särskilt tydligt i partiledardebatten: Gängvåld och brottslighet var det han främst talade om. Han ville inte ens ta någon replik på Jimmie Åkesson. Är han rädd för att stöta sig med SD-väljare? Förmodligen. Istället framstod han som debattens gnällspik, bara överträffad av Åkesson som kallade den senaste regeringens fyra år för ”katastrof.”

Så kan agendan till slut förändras? Jag tror det. Men det förutsätter att i synnerhet socialdemokratin med kraft och allvar bestämmer sig för en egen dagordning i valrörelsen där välfärden står i centrum. Troligen har också en rad usla opinionsmätningar satt sina spår i s-ledningen. Stefan Löfven snackade inte särskilt mycket om migrationen och slog istället fast något som lät som en lyckad valslogan i sitt inledande anförande: Valet i höst blir en folkomröstning om välfärden.

Stefan Löfven snackade inte särskilt mycket om migrationen och slog istället fast något som lät som en lyckad valslogan i sitt inledande anförande: Valet i höst blir en folkomröstning om välfärden.

Utmärkt. Det där bör sägas gång på gång av socialdemokraterna och partiet bör tala så ofta det kan om centrala maktfrågor, inte minst så som de visar sig i de privata välfärdsdirektörernas gräshoppsliknande invasion av den skattefinansierade välfärden.

Men (s) har svårt att inspirera. Mycket beror det på att partiets främsta vallöfte faktiskt är ett Nej: Nej till skattesänkningar. Jovisst. Det är rätt. Ett barn inser att borgerlighetens ekvation är omöjlig, med stora skattesänkningar och samtidigt löften om bättre välfärd.

Men socialdemokratin behöver också ett Ja! Ett Ja! till skattehöjningar och ett Ja! till några stora välfärdsreformer. Det där Ja:et behöver vara både ideologiskt mobiliserande och konkret reformistiskt. Så länge det saknas kommer Löfven och tusen socialdemokratiska valarbetare att föra en mer eller mindre zoombie-liknande tillvaro.

Men socialdemokratin behöver också ett Ja! Ett Ja! till skattehöjningar och ett Ja! till några stora välfärdsreformer. Det där Ja:et behöver vara både ideologiskt mobiliserande och konkret reformistiskt.

Så länge det saknas kommer Löfven och tusen socialdemokratiska valarbetare att föra en mer eller mindre zoombie-liknande tillvaro.

Regn och rättvisa är viktigast i politiken!

Mer läsning

Annons