Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Greider: Vi vänder ryggen åt SD:s valannons!

/

Annons

Valet till Europaparlamentet går in i slutspurten och landets städer är fulla av affischer. I tunnelbanan i Stockholm har Sverigedemokraterna kört en affischkampanj mot tiggeriet med texten: ”Det är dags att stoppa det organiserade tiggeriet på våra gator.” Upprördheten blev stark. Många som plötsligt såg affischen hade nyss passerat en tiggare vid t-banenedgången och lämnat en slant i kaffemuggen som hölls fram – och sedan stirrat rakt in i SDs affisch. Känslan är stark av att den pekar ut en bestämd grupp människor och dessutom gör det utan sakligt stöd.

Bör tidningarna ta in detta budskap från Sverigedemokraterna som valannons? Dala-Demokraten har beslutat att inte göra det och jag är väldigt stolt över det. En annons av det slaget strider mot tidningens hela anda. Arbetarrörelsen har under hela sin historia haft rasismen och högerextremismen som några av sina främsta motståndare. Under mellankrigstiden var det ofta socialdemokrater som tog kampen mot de bruna.

På sätt och vis är frågan extra laddad i Dalarna eftersom, vilket Radio Dalarna visat i en bra granskning, många högerextremister har sökt sig till länet. Därför tror jag att det är en extra viktig markering att en tidning i Dalarna definitivt säger nej till denna SD-annons.

De tidningar som tar in annonsen – och det lär väl några tyvärr göra - menar naturligtvis att de värnar yttrandefriheten. Och visst, det är inget dåligt argument. Jag respekterar det. Yttrandefriheten är en pelare för varje demokratiskt samhälle. Men inte ens yttrandefriheten är gränslös. Det finns lagstiftning mot hets mot folkgrupp och rent spontant anser nog de flesta att den som stiger in i en fullsatt biosalong och ropar Elden är lös knappast kan hänvisa till yttrandefriheten som stöd för sitt livsfarliga handlande.

Men en tidning är en tidning och inte ett tryckeri som trycker allt som någon, i det här fallet SD, betalar för. En tidning kan göra ett moraliskt och sakligt grundat val. Dala-Demokraten är en liten och resurssvag tidning men vi väljer att säga nej till denna annons. Ett argument för att göra det är att annonsen bidrar – eller vill bidra – till ökad misstro mot en specifik grupp i samhället, nämligen de romer som kommit genom Europa för att tigga på Sveriges gator och torg. Att sprida denna annons innebär att legitimera främlingsfientligt tänkande.

Jag har skrivit det förut och jag upprepar det gärna: Sverige är möjligen på väg att göra något ganska unikt i Europa just nu. På kort tid har det fötts något som liknar en folkrörelse mot rasismen och den har fått med sig massor av vanliga människor. De vänder ryggen åt Åkesson, tyst och fredligt (aktivister som direkt stör mötesfriheten är jag emot). Och även om vi ännu inte vet om dessa antirasistiska opinioner kommer att minska väljarstödet för Sverigedemokraterna så leder de till något på sikt långt viktigare: En ny normalitet upprättas i det svenska samhället. Inget parti kommer att kunna samarbeta med Sverigedemokraterna. SDs marsch in i salongerna och anständigheten bryts. Jag ser det som en stor vinst för de progressiva värderingarna.

Men det finns även sakliga grunder för att säga nej till annonsen. Här handlar det om två saker: För det första finns inget bevis, bara vandringssägner, för att organiserat tiggeri verkligen förekommer. Polisen har inte hävdat det och heller inte länsstyrelsen i Stockholm när de undersökt saken. Det är det ena. Men för det andra finns i SDs kampanj en annan vilseledande konstighet: Det existerar nämligen redan lagstiftning mot att utnyttja andra människor för exempelvis organiserat tiggeri! I lag är det inte tillåtet att utnyttja andra människor. Och då är det naturligtvis isåfall de som organiserar det kriminella beteendet som ska lagsökas, inte de som faller offer för det – i det här fallet tiggarna själva, de som sitter i köld eller värme dag ut och dag in för några småslantars skull. Men, som sagt, bevis för organiserat tiggeri finns inte.

Tiggeri är en följd av fattigdom. När det gäller just rumänska romer är det dessutom en följd av svår etnisk diskriminering i Rumänien. EU-kommissionen bör sätta tryck på Rumänien för att landet ska göra något åt diskrimineringen och stigmatiseringen av landets romer.

Själv brukar jag ge pengar till tiggare. Jag gör det inte för att jag är särskilt god eller för att jag tror att det löser några problem. Min femkrona löser inte den europeiska fattigdomen. Men det finns knappast något alternativ.

Men att ett parti går ut och brännmärker en grupp människor som lever i extrem fattigdom är skrämmande. Det är sådant som den gamla högern i det gamla fattig-Sverige gärna ägnade sig åt. Och även idag har moderata politiker gått ut med idéer om tiggeriförbud, t ex i Malmö.

Dala-Demokraten säger nej till Sverigedemokraternas annons. Det är inte särskilt hjältemodigt, men jag anser att det är det enda moraliskt möjliga beslutet.

Annons