Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hantverkskilten

Annons


Allt förändras. Den gamla svenska Teko-industrin, den som jag minns från min barndoms Vingåker, är borta sedan länge. Svenska Beklädnadsförbundet försvann för många år sen och de kvarvarande uppåt 5 000 mestadels kvinnliga arbetarna inom branschen organiseras numera av Metall - där det mest finns män.

Men i mailboxen anländer nästan varje vecka något jublande pressmeddelande från svensk Teko-industri, till exempel detta:
Rekordstor svensk modeexport 2007! Exporten av kläder uppgick då till ett värde av mer än 9 miljarder kronor. Räknar man även in konfektionsvaror för industri och hemmiljö kan ytterligare 7,5 miljarder kronor läggas till.
Och svensk modeindustri är verkligen påhittig. Vad sägs om den nya hantverkskilten? Företaget AB Blåkläder har hittat på den. Och det verkar genialt: det är lättare att röra sig i en kilt, där verktygen kan hänga från bältet, än i en traditionell blå overallsbyxa. Dessutom känns ju kilten modernt genusöverskridande.
Men varje gång jag får ett pressmeddelande från svensk Tekoindustri tänker jag på modets numera planetära dimension: i det rika väst görs designen, i det fattiga syd det tunga arbetet.


Göran Greider


Ur boken Stil och politik, av Göran Greider och Barbro Hedvall.

Annons