Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommersialiseringen av välfärden måste stoppas!

/

Annons

Nu har regeringen presenterat direktiven till utredningen om vinster i välfärden. När de blev kända kastade sig företagarorganisationer och borgerliga politiker ut och skrek högt: Statssocialism, ropar Annie Lööf. Hon ser ett löfvenskt korståg mot valfriheten framför sig. Själv var hon under sin tid i regeringen med och bedrev något som skulle kunna kallas för stats-nyliberalism, när man bokstavligen ville tvinga på kommuner och medborgare valfrihet och marknad.

Men jag ska börja den här artikeln med ett erkännande: Jag gillar företagare. Jag har alltid och kommer alltid att beundra folk som vågar starta egna verksamheter och satsa sina liv och sin tid på ett sätt som inte alla av oss har modet eller orken att göra. Små och medelstora företag kan ge nytt liv åt en bygd eller ett samhälle och skapa jobb där nyss inga jobb fanns.

Och jag ska gå ännu längre: Jag tror till och med att riskkapitalister, i den värld vi har, kan göra nytta. De kan göra nytta just genom att ta de risker som vanliga företagare inte klarar av eller som stater inte vågar sig på för att de inte bör riskera våra skattepengar.

Inget modernt samhälle klarar sig utan marknadsmekanismen och utan påhittiga företagare. Men just den insikten är för min del helt central när jag motsätter mig idén om välfärdsföretag och riskkapitalister som börjar driva vårdcentraler, äldreboenden eller rentav sjukhus och flyktingmottagningar.

Jag betraktar det nämligen inte det som företagande. Det handlar istället om smarta affärsmän som plötsligt hittat en enkel och riskfri väg att tjäna pengar utan ansträngning. De brukar med en bra beteckning kallas trygghetskapitalister: Företagarna som lever på, ja parasiterar på den gemensamma skattebasen. Affärsmännen som saknar mod och som saknar påhittighet - det är de som nu söker sig till våra skattepengar - och det är dags att stoppa dem innan det är alldeles för sent.

Man skulle kunna formulera en appell till Vårdföretagarna och till olika företagareorganisationer i det här landet: Fatta vad det är ni gör, fatta att ni nu uppfostrar en hel generation företagare till att gå den lätta, riskfria vägen. Svenskt näringsliv, hela borgerligheten plus delar av socialdemokratin är på god väg att skapa ett nytt släkte av lata och bortskämda företagare. Istället för att bidra till den allmänna välståndsökningen bidrar de bara till en allmän kommersialisering av våra livsvärldar. Det är en skam. Det är en tragedi.

Långt in i de borgerliga väljarleden har folk reagerat på denna kommersialisering av välfärden. Det borde tas på allvar av de borgerliga partiledarna: När marknadsmekanismen får verka i en verksamhet förändras den. Den utstrålar något annat. En del moralfilosofer menar att när marklandsmekanismen införs i vissa verksamheter så korrumperas de. När botandet av sjukdomar blir en vara degraderas människovärdet. När verkställande direktörer och skatteexperter sätter tänderna i skolan sänks egenvärdet på kunskap och lärande. Välfärden blir en vara, omgiven av försäljningsknep och det sker dessutom i ett samhälle där allt färre områden är fria från marknadsmekanismen. På kort tid, inom loppet av tio-femton år, har detta land blivit ett av de mest avreglerade i västvärlden. Slutstationen för det avreglerade valfrihetssamhället skymtar vi redan vid horisonten: Mer segregation, ökade klyftor, och framförallt: en allt snabbare nedvittring av känslan för det allmänna bästa.

Att regeringen nu lägger fram direktiv till en utredning kommer inte att på kort sikt förändra särskilt mycket. Först i november 2017 ska utredningen vara klar. Det är tyvärr svårt att tro att den borgerliga majoriteten i riksdagen, inklusive sverigedemokraterna, kommer att gå med på några långtgående begränsningar och regleringar av vinstuttagen. Först 2018 kan saker och ting möjligen börja förändras och därmed kan vi nog vara säkra på att frågan om vinster i välfärden blir en central fråga i nästa valrörelse.

Annons