Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika Peter Hultqvist: M och SD samarbetar lokalt - når det riksplanet?

Krönika: Moderaterna och Sverigedemokraterna

Annons

Moderaterna har nu etablerat samarbete med Sverigedemokraterna, SD, i flera kommuner. Detta tvärt emot vad moderatledaren Kristersson bedyrat. Hans ledarskap tycks sakna auktoritet. De har släppt fram de första kommunstyrelseordförandena med beteckningen SD.

I Borlänge gick moderatledaren Agneta Nyvall ut offentligt och ville ta SD till hjälp i ett försök till lokalt maktskifte. Makt till vilket pris som helst var temat för det utspelet. Det är så normaliseringen av högerextremister går till.

Steg för steg öppnas det upp för samarbete. Sakta tränger det igenom från lokal till regional nivå. Till sist står det och väger på nationell nivå.

När det gäller att hålla rågången mot SD är Moderaterna idag inget parti att lita på. De är splittrade och partiledningen ger minst sagt ett dubbelbottnat intryck. Ena stunden säger man nej till samarbete för att nästa stund välvilligt ta emot SD:s röster.

Nu hoppas Kristersson på stöd från SD för en moderat budgetmotion. Officiellt heter det: ”Vi kan inte hindra någon från att rösta på våra förslag”.

En SD-märkt ballong i vinden på Långholmen när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll vårtal på utomhusteatern där, i Stockholm 5/5 2018. Foto: Pontus Lundahl / TT.

Sverigedemokraterna är ett parti som står för en auktoritär samhällssyn. Intoleransen mot invandrare tillhör partiets DNA och rasismen ligger alltid strax under ytan.

Detta i kombination med en starkt högerorienterad syn på skattepolitiken, på privatiseringar och välfärd samt på öppenheten för att på klassiskt högermanér försämra löntagares villkor, skapar en explosiv häxbrygd. Den leder till hårdare motsättningar i samhället om den skulle bli politisk realitet.

Det är inte svårt att begripa att SD:s högerpolitik i en rad frågor är lockande för Moderaterna. Men det som kommer på köpet är inskränktheten, intoleransen och rasismen. I sin tur fräter det sönder uppbyggda demokratiska norm- och värdesystem.

På samma sätt som insekten husbocken angriper torrt trävirke och stegvis underminerar dess hållfasthet skulle högerextremisters inflytande urholka samhällets öppenhet och demokrati. Intoleransens mörker riskerar i en smygande process att sänka sig över Sverige.

Om den traditionella högern tror sig besitta förmågan att kapsla in, tämja eller kontrollera högerextremismen så agerar de mer utifrån naiv tro än beprövad erfarenhet.

Vi ska heller inte glömma det faktum att det någonstans längst ned i SD:s rotsystem finns ett arv från bland annat en nazistisk SS-veteran som var med och grundade partiet. Draksådden överfördes i ny tappning till en ny generation!

Nu kommer det smygande att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna närmar sig varandra. Självfallet är detta ett viktigt mål för Jimmie Åkesson. Relativt snart skulle SD i opinionsmätningarna kunna vara största parti i denna trio.

Åkesson kommer då att försöka framstå som ledare för denna brun-blå axel. I en sådan axel så skulle snart den traditionella högern vara underordnade högerextremismens så kallade politikutveckling.

Åkesson vill ha betalt. Kristersson och Busch Thor står där och balanserar. Går de vidare så kommer de inte undan från att betala notan. Så enkelt är det!

På toppnivån i dessa tre partier så talar man i nuläget inte med varandra. Intrycket av det förstärks av att Åkesson, som den ständigt missförstådde friaren, återkommande dyker upp som gubben i lådan. Dörrarna hålls stängda så att anständighetsgränsen ytligt sett hålls intakt.

Men, som sagt, lokalt drar det på flera platser åt ett annat håll. Man har slagit in dörrar och passerat anständighetsgränsen! Och i parlamentet verkar det faktiskt vara så att när allt ställs på sin spets är Moderaterna och Kristdemokraterna nu beredda att försöka ta makten med hjälp av högerextremisterna.

Men Åkesson vill ha betalt. Kristersson och Busch Thor står där och balanserar. Går de vidare så kommer de inte undan från att betala notan. Så enkelt är det! Det finns ingen fri lunch!

Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: Janerik Henriksson / TT.

Peter Hultqvist

Ordförande Socialdemokraternas partidistrikt Dalarna

Försvarsminister

ledare@daladem.se

Mer läsning

Annons