Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika Ronny Svensson: Snart fler banker på landsbygden?

Krönika: Banker

Annons

Statsminister Stefan Löfven sa i en intervju för några dagar sedan att han är orolig över att bankerna lämnat stora delar av landsbygden – ett fenomen vi sett under hela 2000-talet. De som drabbats mest illa av denna neddragning är småföretag som inte kunnat växa och hushåll som inte fått lån till sina småhus.

Han var beredd att agera för en förändring och föreslog bland annat att bankerna skulle kunna delta i den pågående utbyggnaden av statliga servicecentra med personal på plats.

Han syftade på de stora bankerna som Swedbank och Nordea vilka ju dock övertydligt visat, med visst undantag för Handelsbanken, att de inte vill vara kvar på landsbygden.

De stora affärsbankerna tror ju att de kan behärska marknaden via telefon och Internet och behålla sina stora övervinster och kunderna på landsbygden utan att visa sig på plats. Enbart första halvåret i år gjorde de en sammanlagd vinst på cirka 60 miljarder kronor.

Svenska sedlar och mynt.Foto: Fotograferna Holmberg / TT.

Det han glömde att säga var att vi exempelvis i Dalarna redan har fullt ut fungerande och lönsamma lokalt ansvarsfulla banker som Leksands, Södra Dalarnas, Norrbärke och Bjursås sparbanker samt Länsförsäkringar Bank med flera kontor i länet.

Utan dessa lokalt väl integrerade banker skulle Dalarnas näringsliv idag vara starkt skadeskjutet med stor osäkerhet om länets framtid. Istället för att erbjuda de ovilliga stora affärsbankerna plats på landsbygden skulle regering och riksdag satsa på att utveckla de lokala bankerna som fungerar som seriösa samhällsbyggarbanker.

De låter dessutom stora delar av vinsten gå tillbaka till den bygd där bankerna verkar.

En alternativ strategi för Löfven skulle kunna vara att stärka dessa lokala bankrörelser genom att i EU verka för att bland annat ta bort ett kostsamt och för lågriskbanker onödigt krångligt regelverk, se över sparbankslagen för att underlätta etableringen av fler lokala banker, göra det möjligt att få statliga etableringslån för nya lokala banker.

Och via Finansinspektionen och Konkurrensverket bland annat se till att inte storbanken Swedbank hela tiden hindrar sparbankerna att placera bankkontor där befolkningen saknar bankservice och sparbankerna själva vill expandera.

Nu försöker kommunerna på landsbygden med egna krafter att stödja utvecklingen av de seriösa lokala bankerna som de 60 sparbankerna i landet och Länsförsäkringar Bank.

Vi vet ju att närheten till en lokalt verksam bank har avgörande betydelse för främst krediter till landsbygdens småföretag och husbyggande hushåll.

Förra sommaren bildades ett nationellt nätverk där kommunernas ledningar kommer att pröva olika strategier för att lösa problemet med alltför få bankkontor utanför storstäderna.

Vi vet ju att närheten till en lokalt verksam bank har avgörande betydelse för främst krediter till landsbygdens småföretag och husbyggande hushåll.

Det kommunala nätverket, med till en början engagerade politiker från Värmland, Dalarna, Jämtland/Härjedalen och Västerbotten, kommer att använda skilda vägar för att snabbare fylla tomrummen efter storbankerna.

Nätverket kan tänka sig att låta lokalbanker i främst Norge och Finland etablera sig på andra sidan gränsen och vara med och bygga upp helt nya lokala banker. Kommunernas initiativ skulle också kunna vara Löfvens!

Ronny Svensson

ledare@daladem.se

LÄS ÄVEN: Krönika Ronny Svensson: Banken som överger landsbygden

Mer läsning

Annons