Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robert Sundberg: Även Sverige kanske måste börja röra sig i riktning mot att anslå två procent av bnp till försvaret

Annons

USAs president Donald Trump är på toppmötet i Nato. Inför det har han hakat upp sig på att flera av den militära alliansens länder betalar mindre än två procent av sin bnp (summan av de varor och tjänster som produceras på ett år) till sitt försvar.

Flera rika Natoländer, ibland med handelsöverskott, som Norge och Tyskland, hör till de som anslår mindre än två procent av bnp till försvaret. Trump tycker de borde betala två procent av bnp.

Polen klarar att betala 2,0 procent (2016). Men Tyskland, med sin höga bnp och framgångsrika industri, klarar inte av det, med 1,19 procent i försvarsanslag (2016).

Det året betalade Natolandet Danmark, som är ganska rikt, bara 1,17 procent. Ett av världens rikaste länder, i bnp per invånare, Natolandet Norge, betalade 1,54 procent av bnp i försvarsanslag (2016).

Sverige låg på nästan exakt en procent det året. Finland var på 1,37.

USAs president Donald Trump välkomnas av NATOs generalsekreterare Jens Stoltenberg före stats- och regeringschefernas möte vid NATOs högkvarter i Bryssels onsdag 11 juli 2018. Foto: AP Photo/Francois Mori.

Trump verkar ha missuppfattat Natos uppmaning att varje land bör lägga två procent på försvaret i sina budgetar. Det är ju inte fråga om en medlemsavgift i Nato, utan en målsättning.

USA ligger på ett försvarsanslag på 3,6 procent av sin bnp, som är väldigt stor med tanke på att landet är folkrikt och rikt. USA är också en stormakt med ambitioner i hela världen.

Ett sådant land kan inte jämföras med ett land i västra Europa, oavsett om det är med i Nato eller inte. Kanske är den höga nivån i försvarsanslag det pris USA får betala för att vara en supermakt.

Sverige, och andra länder i och utanför Nato, bör nog lägga lite grann mer resurser på sina försvar.

De länder som lägger under två procent av bnp på försvaret, Natomedlemmar men även Sverige och Finland, måste nog ta till sig en del av Trumps kritik.  

Sverige, och andra länder i och utanför Nato, bör nog lägga lite grann mer resurser på sina försvar. I Sverige finns ju mycket i försvaret som behöver mer pengar. Bland annat ersättningar till värnpliktiga och anställda soldater och officerare borde vara högre.

Det är ofta de få rörliga kostnader som gäller för övningar och användande av vapensystem, fordon och annat som det dras in på. Med mer resurser skulle försvaret kunna öva med vapen, fordon och annat mer och bättra på sin färdighet.

Varje miljard kronor som kan tänkas gå till försvaret ställs dock mot behov i sjukvård, skola och annan offentlig välfärd.

Och borgerliga partier, och Sverigedemokraterna, vill genomföra skattesänkningar, vilket skulle ge färre skatteintäkter och då blir det svårare att få mer pengar till försvaret.

Läs även: Robert Sundberg: Folk och litet försvar

Mer läsning

Annons