Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robert Sundberg: Höger om i Brasilien och Hessen

Val i världen

Annons

Brasilien kom att följa trenden i många val sedan några år med framgångar för högerextrema, högerpopulistiska partier eller kandidater. Landet valde nämligen Jair Bolsonaro som ny president.

Det skedde efter att det socialdemokratiska arbetarpartiet under flera fyrårsperioder haft den posten. Partiets populära politiker och tänkta kandidat Lula da Silva, fick dock inte ställa upp i valet.

En annan, mindre populär och känd kandidat, Fernando Haddad, blev partiets kandidat. Han kom tvåa med 29 procent i presidentvalets första omgång 7 oktober där Bolsonaro fick 46 procent.

De två gick till andra valomgången på söndagen. Trots att Haddad ökade mest jämfört med första omgången, till 44,9 procent, vann Bolsonaro med 55,1 procent.

Jair Bolsonaro, presidentkandidat, anländer för att lägga sin röst i presidentvalets andra omgång, i Rio de Janeiro i Brasilien söndag 28 oktober 2018. Foto: Ricardo Moraes/Pool Photo via AP.

Bolsonaro har ett högerkonservativt och nyliberalt program som han nu avser genomföra. I det förra driver han en nationalistisk linje och är emot abort och en rad rättigheter för homosexuella. I det senare är det en politik med utförsäljningar av sådant som ägs offentligt och sänkta skatter som ska genomföras.

Det är de vita och medelklassen samt de välbeställda som röstat på Bolsonaro. Han har också gynnats av den korruption som finns i arbetarpartiet och bland dess företrädare.  

*

I söndags var det val även i tyska delstaten Hessen med 6,1 miljoner invånare. Det parti som landets förbundskansler Angela Merkel tillhör, konservativa CDU, minskade från 38,3 procent till 27,0 procent. Även socialdemokratiska SPD minskade, från 30,7 procent till 19,8 procent. Det är de två partierna som regerar på riksplanet.

Regionalt har CDU varit ledande styresparti. Men vallokalundersökningen visade att väljarna var mer missnöjda med den nationella regeringen än med det regionala styret även om CDU varit ledande parti i båda.

Hessen blev en del av den högerpopulistiska framgångsvågen. Som det sista av de 16 delstaterna kom Alternativ för Tyskland (AfD) att komma in i delstatens parlament, efter en ökning från 4,2 procent 2013 till 13,1 procent nu.

AfD fick nationellt 12,6 procent i valet i fjol, men är starkare i östra Tyskland och svagare i västra delen av landet där Hessen ligger.

Bolsonaro och AfD i Hessen visar att den högerpopulistiska våg som Trump är främsta uttrycket för har fortsatt. Tyvärr.

I de nationella mätningarna ligger AfD på 15 till 16 procent. Ökningen i Hessen för AfD blev nio procentenheter. Det var något mer än de 8,7 procentenheter som miljöpartiet De Gröna ökade, till 19,8, och blev valets andra vinnare utöver AfD.

Bolsonaro och AfD i Hessen visar att den högerpopulistiska våg som Trump är främsta uttrycket för har fortsatt. Tyvärr.

Mer läsning

Annons