Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robert Sundberg: Moderaternas budget gör en förbannad

Högerpolitiska budgetalternativ

Annons

I Star Wars filmserie heter tredje orginalfilmen Jedins återkomst. En jedi är en person i jedinorden som har förmåga att använda den så kallade kraften i Star Wars-universumet.

I Moderaternas budgetförslag är det Bo Lundgrens återkomst vi ser. Och det kan göra en förbannad. Anledningen är att den kraft som Ulf Kristersson vill använda, likt Bo Lundgren på sin tid, är skattesänkningar. Omfattande sådana.

Det som är upprörande är att det naturligtvis dränerar den offentligt finansierade välfärden på resurser. På gammelmoderat sätt, från Bo Lundgrens tid och förr, kallar Kristerssons moderater allt som är trygghetsskapande ersättningar vid sjukdom eller arbetslöshet för "bidrag". Vilket är negativt i moderat språkbruk.

Det är sänkningar av "bidrag" som ska ge summorna på många miljarder kronor i skattesänkningar. Och det kommer att gynna de som har det bra. Ännu ett stort jobbskatteavdrag, på 22 miljarder kronor (per år), och ändrad brytpunkt för statlig skatt, på tre miljarder kronor i sänkt skatt.

Dessa sänkta skatter gynnar främst de som har god lön, och tjänat mest i kronor räknat på de tidigare jobbskatteavdragen som den moderatledda regeringen införde. Drygt 13 miljarder kronor (i årlig nivå) ska skäras ned på så kallade bidrag för att finansiera de sänkta skatterna.

Moderaterna har ett nyspråk där de talar om välfärd, i vilket inte trygghet vid sjukdom och arbetslöshet ingår. Till språktrixandet hör också begreppet bidragstak, som kan låta rimligt. Men vad ska ett sådant innehålla? Det definieras inte. Ska det omfatta barnbidrag? Studiebidrag?

Och avdrag, är inte de en form av bidrag, exempelvis ränteavdrag, ROT-avdrag och RUT-avdrag? De bidrar ju till att staten ersätter kostnader som den enskilde har, för boränta, ROT-byggnation och RUT-tjänster, som skulle kunna betalas på egen hand.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson, när de  presenterade partiets vårmotion på en pressträff. Foto: Anders Wiklund / TT.

Välfärdens kärna är polis och försvar i moderat nyspråklig tappning. Sådant brukar ingå i det som kallas nattväktarstaten, alltså det som behövs för att upprätthålla inre och yttre säkerhet i en stat.

Välfärd brukar det kallas som handlar om den sociala och ekonomiska trygghet som behövs för medborgarna utöver nattväktarstatens militära och polisiära delar.

Både Moderaternas återgång till bolundgrenska gammelmoderata nedskärningar på social och ekonomisk trygghet vid sjukdom och arbetslöshet för att sänka skatter för väletablerade och ett nyspråk, där Moderaterna blandar bort korten gällande begrepp som välfärd, gör att man kan bli upprörd, ja förbannad.

I en alliansregering kommer det vara det stora moderatpartiets linje som gäller. Så det blir ett jobbskatteavdrag i linje med M-förslaget som den genomför.

Vad de tre andra allianspartierna föreslår är inte så intressant, eftersom det inte kommer att genomföras eller genomföras endast i marginell utsträckning.

Hur är det då med Sverigedemokraterna, SD?

"SD har närmat sig Alliansen i synen på den ekonomiska politiken." Så står det på SVTs hemsida apropå oppositionspartiernas budgetalternativ. Och eftersom SVT är public service, oberoende och objektivt borde påståendet stämma.

Privatägda, kommersiella Dagens Nyheter drar samma slutsats och tillägger: "SD öppnar för att stödja M-förslag om skattesänkningar genom lägre bidrag".

Något gör att SVT och DN påstår detta om SD. Det är antagligen för att SD har en ekonomisk politik som ligger nära allianspartiernas.

Det är de moderata budgetförslagen som mest troligt blir genomförda nästa år. Alliansen och SD leder stort i mätningarna och är ense om att rösta bort Stefan Löfven och hans regering.

Moderaternas budgetförslag är viktigare än regeringens. För de kommer sannolikt att genomföras och SD kommer att bidra till det.

Även om S försöker göra ett bra val, och rent av presterar det, talar allt för att Alliansen och SD får 175 av 349 riksdagsmandat, eller mer.

Så Moderaternas budgetförslag är viktigare än regeringens. För de kommer sannolikt att genomföras och SD kommer att bidra till det. Oavsett vilket alliansparti eller SD som en väljare väljer blir det nedskärningar på så kallade bidrag i form av de sociala trygghetssystemens ersättningar vid sjukdom och arbetslöshet.

De som har det bra, med arbete med god lön och inte är sjuk, kan se fram mot Moderaternas belöningar i form av lägre skatt så att mer pengar blir över till exempelvis konsumtion.

Snabbtåg har debatterats under våren. Nu är Moderaternas ekonomiska politik på väg med ett snabbtågs fart. Och SD och dess väljare är banarbetare som gör Moderaternas färd till makten möjlig.

Ulf Kristersson anländer, likt en jedi i Star Wars, med den kraft som han tror finns i skattesänkningar. Bo Lundgren fick inte chans att genomföra sin skattesänkarpolitik efter ett val. Men Kristersson ser nu ut att få göra det.

Det enda som skattesänkningar med säkerhet ger är ökade ekonomiska och sociala klyftor. Det är dit som vi är på väg.

Inget får det moderata segertåget att stanna eller spåra ur, särskilt inte en röst på SD.

Mer läsning

Annons