Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robert Sundberg: Välkänt men främmande är den känsla som dagens USA ger oss i Sverige

USA

Annons

Det går inte att undvika att ta upp skjutningen i en synagoga i Pittsburgh i staten Pennsylvania i USA. Det var under en gudstjänst på lördagen som en man sköt och dödade minst elva personer. Mannen har gripits och har tidigare spridit antisemitisk (antijudisk) propaganda via internet.

Detta dåd, som kan beskrivas som hatbrott och inhemsk terrorism, är fruktansvärt hemskt och förkastligt.

Dådet i synagogan skedde kort efter att en annan man skickat ett flertal bomber via brev till kända personer som är framträdande demokrater eller (och) kritiker mot den republikanska presidenten Donald Trump.

Dessa händelser av våld och försök till våld mot mål av religiös eller politisk natur är allvarliga. De är en indikation på det hårda politiska klimat som råder i USA och som i sin extremaste form kan utlösa dåd, och försök till dåd, av terroristiskt slag.

USA är överrepresenterat i populärkulturen i Sverige. Genom filmer och tv-serier, även musik och andra områden, är amerikanskt samhällsliv välbekant runt om i världen och i Sverige.

Poliser som går utanför The Tree of Life-synagogan efter den dödliga skjutningen i den, 27/10 2018 i Pittsburgh, USA. Foto: AP Photo/Matt Rourke.

Det går att räkna upp hundratals tv-serier och filmer via vilka svenskar känner till om USA, men där liknande från andra länder är mer sällsynta. Det har gjort att en samhällelig och kulturell likhet har funnits i Sverige, som en känsla, med USA.

Det har skett trots att mycket skiljer. Några exempel är synen på, och tillgängligheten till, handeldvapen. En annan är religionens centrala roll. En tredje är abortlagstiftningen som kontroversiell. En fjärde är synen på sjukvårds finansiering. En femte är synen på dödsstraff.

Det går att rada upp andra saker som är olika mellan USA och Sverige. Synen på staten och politiken är en. I USA finns bland många en negativ hållning av ett slag som inte finns i Sverige.

I USA är det fråga om en politisk tudelning. Den har pågått i över 40 år, men tagit fart de senaste 15 åren. Ökade ekonomiska och sociala klyftor bidrar till tudelningen.

I USA har en politiskt agitatorisk ådra som kallas populism varit stark, mer framträdande än i Sverige. Den målar upp en skillnad mellan folket och eliten. Exakt vilka som utgör eliten kan skifta och det finns en vänsterpopulism och en högerpopulism.

För en demokrati som Sverige framstår Trump och hans republik som främmande, trots alla bekanta USA-miljöer från tv-serier och filmer.

Den senare är den mest framträdande, historiskt och i nuläget. Det är i en högerpopulistisk tradition som Donald Trump agerar och han har, trots att hans anhängare är i minoritet och hans politik stöds av en minoritet, lyckats erövra den politiska makten.

De som är av andra inriktningar i republikanerna röstar ändå på partiet, trots att Trumps högerpopulism drivs som partiets politik.

I responsen på skjutningen i synagogan har Trump haft en svart syn om att de i synagogan borde varit beväpnade så de kunde ha skjutit tillbaka och att villkoren att utfärda dödsstraff borde skärpas.

När det gällde brevbomberna ville Trump inte ta ansvar för tonläget utan skyllde ifrån sig på medierna.

För en demokrati som Sverige framstår Trump och hans republik som främmande, trots alla bekanta USA-miljöer från tv-serier och filmer.

Mer läsning

Annons