Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledarsidans frågespalt

Jag är en stålhård kille från Ådalen som basar över ett anrikt, rödrostigt parti. Nu har jag fått upp opinionssiffrorna jämfört med min kortvariga, yvigt ordrika företrädare. Hur ska jag behålla väljarna, utöver att vara sparsam med orden?
Svar: Varför inte fortsätta spara med orden? Tänk på att Clintan, Schwarzenegger och Stallone ses som framstående skådisar tack vare de få och korta replikerna i sina filmer. Något liknande torde gälla för dig.

• Jag är en positiv kille på 30 bast och det mesta går nu min gröna, sköna, maskroskantade väg. Allt pekar på att jag 2014 kan ta plats i vilken regering jag vill. Kan du tänka dig något som kan hindra mig, så jag vet vad jag ska se upp för?
Svar: Att föreslå cykeltullar runt centrum av universitets- och storstäderna. Det skulle ju drabba dina väljare, till skillnad mot biltullarna.

• Jag är en vänsterkille från björkarnas stad. De sa att jag borde väljas till partiledare för att rädda världen. Nu är jag vald, men har svårt att rädda mitt parti från att dala ned mot riksdagens fyraprocentsspärr. Vad ska jag göra?
Svar: Eftersom du redan säger det som ett 45-procentigt rött parti sa för 30 år sedan är ditt svåra läge en gåta. Kanske har du inte så lätt med trovärdigheten. Alla vill ju få det som de goda offentliga välfärdsgåvornas givare, alltså du, vill dela ut. Men få vill betala gåvorna.


• Jag har haft problem med struliga killar i mitt partigäng som busat runt fulla på stan med glåpord och metallrör. Trots det har mitt parti fått fler sympatisörer. Bör vi i mitt parti busa mer om nätterna på gatorna, det har ju varit poppis hittills?
Svar: Nio av tio svenskar gillar inte fyllisar som vräker glåpord omkring sig på gatorna om natten med metallrör. De som stöder er är återstående tiondelen. Nu kan det nog bara gå nedåt, oavsett vad ni gör.

• Jag är en leende tjej på 30 vårar med gott om klöver, men få gillar mig. Jag är rädd att min tid som partiledare kan ta slut, trots min ringa ålder. Nu undrar jag hur mina anhängare kan bli fler?
Svar: Kan du tänka dig att bli moderatledare istället? Det jobbet blir nog ledigt snart. Du gillar ju Margaret Thatcher. Det brukar moderatledare göra, exempelvis Gösta Bohman.


• Jag är en cool kille med hästsvans och koll på kronor och ören. Ett tag var jag Europas bästa i min ministerklass. Nu vill inte verkligheten stämma med mina positiva ekonomiska prognoser. Vad ska jag göra?
Svar: Har du funderat på att göra som Karl Bertil Jonsson, att ta från de rika och ge till de fattiga? Hittills har det väl blivit för mycket av det omvända för din del.


• Givakt, sitt ner och ta fram läroböckerna. Uhum, ursäkta, jag trodde jag var någon annanstans. Jo, jag leder originalet till parti i mitten, där partier vill vara numera. Jag känner mig utmanad från höger och vänster av dem som försöker sno min plats i mitten. Hur ska jag hävda mig?
Svar: Men har inte ditt parti nått ut med sin politik och det har gett denna låga andel av väljarkåren, förutom bland professorer och ledarskribenter? Är du förresten säker på att ditt parti är i mitten? Du får jobba med självbilden och acceptera sänkt betyg från väljarna för ditt parti.

• Jag tror på under, men kan inte gå på vatten. Där-emot har jag försökt profilera mig som den som vill ha ett mänskligare Sverige, utan resultat. Hur ska jag göra för att komma över riksdagens fyraprocentsspärr i nästa val?
Svar: Jag kan inte komma på någonting. Du får väl be en bön till högre makter, i hopp om att klara dig och ditt parti i nästa val.

• Jag känner mig sliten efter åtta år i en allians med tre andra jobbiga partier, samt sex år som den mest ansvarstyngda ministern i landet. Jag har kallat mig ny och arbetare, men nu vet jag inte vad jag ska hitta på för att maskera mitt partis dåliga historiska rykte. Kan jag få något tips?
Svar: Varför inte säga som det är: du är en högerpolitiker? När man, som du, sänker skatter för de rika och minskar offentliga välfärden ökar ju klyftorna. För du är väl inte sosse, och gillar Tage Erlander, på riktigt utan bara på låtsas?

Robert Sundberg
robert.sundberg@daladem.se