Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledningar ska sammankoppla städerna

Vatten och värme kommer att flöda mellan städerna. Arbetet med vatten- och fjärrvärmeledningarna mellan Falun och Borlänge har startat.

– Ledningarna har ett symbolvärde men även ett praktiskt värde, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande i Borlänge.
Arbetet med vatten- och fjärrvärmeledningarna mellan Borlänge och Falun har inletts.
I går togs ett symboliskt första spadtag vid Fågelmyra i Borlänge. Målet är att ledningarna ska vara färdiga för användning hösten 2014.
– Symboliskt betyder det att Falun och Borlänge växer ihop. Även när det gäller praktiska saker som fjärrvärme och vatten, säger Jonny Gahnshag (S), kommunstyrelsens ordförande i Falun.
De kommunala bolagen Falu energi och vatten (FEV) och Borlänge energi delar på kostnaderna som är beräknade till 120 miljoner kronor.
I dagsläget kommer den största delen av dricksvattnet i Falun från sjön Rogen. När ledningarna är dragna blir det  istället Borlänges vattentäkter i Lennheden och Tjärna som ska försörja Falun med vatten.
De vattentäkterna försörjs med grundvatten som silats genom Badelundaåsens sand. Det behöver därför inte renas kemiskt till skillnad från Rogs vatten.
– Det betyder att vi minskar miljöbelastningen, säger Reimer Pettersson, vd Lennheden vatten AB.
Två vattenledningar som båda är en halvmeter i diameter kommer att grävas ner mellan städerna. En ska fungera som en reservledning.
Reimer Pettersson säger att projektet är en långsiktig lösning som innebär att städerna kan dela på framtida investeringar.
– Vi satsar på ett bra grundvatten som kan räcka i hundra år, säger han.
Till skillnad från vattnet kommer fjärrvärmen att gå i båda riktningarna. Bengt Östling, fjärrvärmechef på FEV, säger att samordningsvinsterna som projektet innebär gör det möjligt att effektivisera produktionen.
– Vi kommer att spara 15 miljoner per år, säger han.
Bengt Östling säger att möjligheten att dela på framtida investeringar är en av de stora fördelarna med att fjärrvärmesystemen kopplas samman.
Det egentliga schaktningsarbetet kom igång för någon vecka sedan vid Borlänge sjukhus.
Ledningarna kommer därifrån att sträcka sig mot Falun via Fågelmora och Olsbacka.
Strax innan Tallen kommer de att skiljas åt. Vattenledningen kommer att följa vägen ner till Pilborondellen.
Fjärrvärmeledningen kommer att vika av och gå via Källviken fram till Främby.

Erik Jerdén