Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Legally blonde är botemedlet mot höstdepp

Legally blonde
Var: Lindberghallen, Djurås
Premiär: 1 november
Publik: Fullt
Bäst: De fartfyllda sång- och dansnumren
Sämst: En aning seg start
Betyg: 4

En rosa smällkaramell i novembermörkret. Så kan uppsättningen av musikalen Legally Blonde i Djurås bäst beskrivas.

24-åriga Emma Nordin briljerar i rollen som Elle Woods, blondinen iklädd rosa som börjar plugga på Harvards juristlinje enbart för att vinna tillbaka sin stora kärlek.

Det är inte den bästa musikalen som satts upp i Gagnef genom åren men den är tempofylld, härlig och bjuder på många gapskratt. Alla som sett filmen vet vad musikalen handlar om. Elle Woods är en blond rik Malibutjej som blir dumpad av sin kille Warner som ska börja plugga juridik på Harvard. Han vill ha en seriös flickvän och inget blont skämt. Det får Elle, som spelas av 24-åriga Emma Nordin i en fullkomligt lysande rolltolkning, att satsa allt för att komma in på Harvard för att på så sätt vinna tillbaka sin stora kärlek.

På Harvard har Warner redan gått vidare med en trist ful brunett men Elle vägrar ge upp kampen om sin dröm. Hon ska vinna Warners respekt – och alla andras på den prestigefyllda skolan.

Det är en musikal som tar upp många stereotyper. Det skämtas till sin ytterlighet om både blondiner, brunetter, lärare, européer och bögar. Det skulle kunna bli obekvämt i flera fall men i denna musikal blir det i stället en käftsmäll till alla fördomsfulla människor som finns.

Budskapet i musikalen är att under ytan finns oftast ett djup och vi måste kanske ifrågasätta oss själva om hur snabbt vi dömer andra och hur vi behandlar andra. Det finns inga stereotyper i verkliga livet, det finns individer där var och en är alldeles unik.

I ensemblen ingår flera nya ansikten som inte varit med i tidigare uppsättningar i Gagnef vilket är roligt. Ulrika Erkers är briljant i rollen som hårfrisörskan Paulette Bonafonté, för att inte tala om 24-åriga Emma Nordins genombrott i huvudrollen som Elle Woods.

I musikalen medverkar även den isländska fårhunden Asi som gör rollen som Paulettes hund Rufus och imponerar med flera tricks som high five, rulla runt och spela död. Även chihuahuan Boomer glänser i rollen som Elles vovve Bruiser.

Som alltid när det är Stina-Kari Axelsson som håller i trådarna blir det något alldeles extra. I en låt är det hela 34 tonartshöjningar, det kan jämföras med en schlagerlåt där det oftast är en tonartshöjning på slutet. Hennes regi, sångcoachning och koreografi i kombination med en levande orkester och fantastiska rollprestationer av både gamla som nya i ensemblen gör att Legally Blonde är botemedlet mot all form av höstdepp.