Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leif GW i högform

I Den sanna historien om Pinochios näsa möter vi Leif GW Perssons mest älskade antihjälte, kommissarie Evert Bäckström, här i högform. Han är numera kommissarie vid Västerortspolisen, ett polisdistrikt med det kungliga Drottningholm som sin östra utpost, vilket har sina särskilda komplikationer.

RecensionDen sanna historien om Pinocchios näsaav Leif GW PerssonUtgiven av Albert Bonniers förlag

Granne ligger det välmående Bromma, med en del mångmiljardärer och andra besuttna i flotta och välbevakade villor. I väster ligger några utsatta områdena, där livsvillkoren är påvra. Varje område har sin speciella kriminalitet, småbus i väster och mer raffinerade bedrägerier, inbrott och stölder, skattebrott och förfalskningar i öster, utförda av kriminella yrkesmän av högre dignitet.

På sitt bord har denna gång Västerortspolisen fått ett ovanligt bestialiskt mord. En advokat, djupt involverad med den organiserade brottsligheten, hittas död i sin bostad.
Egendomligt nog finner man även hans hund avrättad, med uppskuren hals. Än mer bisarrt är att offret tydligen blivit påpucklat med baseballträ efter sin död.
Evert Bäckström och hans kollegor är inte sena att skapa reda i detta komplicerade brott, som berör såväl medlemmar i Hells Angels, som konstskojare på hög nivå och korrupta advokater, som beskyddas av några av den undre världens mera utstuderade våldsverkare och gentemot dem rivaliserande gäng som ser sig blåsta på konfekten. Som i alla goda kriminalberättelser får brottet en överraskande upplösning.
Delvis handlar det om konsthandel på högsta nivå. Under husundersökningen i advokatens hus gör Bäckström ett intressant fynd, en liten speldosa, en gång tillhörig huset Romanov.
Den lilla skulpturen föreställer Pinocchio och är tillverkad som en gåva till den blödarsjuke prinsen av den kunglige hovleverantören Fabergé. När speldosan skruvas upp och spelas växer Pinocchios näsa till ­tonerna av en melodi av Rimskij-Korsakov. Denna exklusiva pjäs lägger kommissarie Bäckström i all tysthet rabarber på och ser framför sig en god affär som ska göra hans ålderdom bekymmersfri.

Men högmod går som vanligt före fall. I detta fall är det inte sagofiguren utan den klåfingrige kommissariens näsa som växer under det han får höra historien om Pinocchios väg till Sverige, via bland andra Winston S. Churchill.
Leif GW beskriver kunnigt polisens arbete men som vanligt när Bäckström är i farten utdelas en hel del verbala käftsmällar ut när den homofobe och sexistiske kommissarien med Napoleonkomplex kommer till tals. Bland sina kolleger och bland buset ser han fagotter, flatsmällor, blattar och vanliga jubelidioter.
Utan tvekan skriver Leif GW Persson den mest underhållande kriminallitteraturen i Sverige just nu, inte minst på grund av den obetalbare kommissarien Bäckström, en con man som vi älskar att hata.

Lena S. Karlsson