Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leif Lindström (V):"Det går inte att säga nej till bygge av islamiskt center"

Sverigedemokraterna delar ut flygblad i brevlådorna för folkomröstning om islamiskt center.
Vänsterpartiets kommunalråd Leif Lindström argumenterar mot SD:s kampanj i ett videoklipp på Facebook.

– Det är en knepig fråga eftersom vi har många borlängebor som är muslimer. Det finns tre moskéer i Borlänge och de har dåliga lokaler. Enligt mig som politiker går det knappast att säga nej till ett bygge på grund av den lagstiftning som finns, svensk plan- och bygglag och religionsfrihet, inleder han.

Flera tusen personer hade sett klippet på tisdagsförmiddagen.

Enligt Sverigedemokraterna behövs att 4000, tio procent av de röstberättigade, skriver under för att väcka frågan om folkomröstning.

Leif Lindström är en av de som fått SD:s flygblad i postlådan.

– Jag har hört att det är jättemånga som har fått det. Men jag tycker att det verkar väldigt konstigt att folkomrösta om ett plan- och bygglovärende. Vi har plan- och bygglagen och religionsfrihet inskriven i grundlagen. Vi kan inte lägga oss i vilka samfund som vill bygga och var pengarna kommer ifrån.

–Jag tror att de allra flesta vet att det finns moskéer i Borlänge. Vi kan inte neka någon att ha en uppfattning om islam. Men det SD gör är att spela på människors oro och rädsla för vad som händer i Syrien. Man kopplar ihop islamiskt center med IS och människor ska av den anledningen skriva på. Man blandar ihop olika saker. Det här är en fråga om att följa lagstiftning och grundlag i Sverige. Man måste hantera det som en myndighetsfråga för kommunen.

Att det skulle kunna hållas en folkomröstning om ett bygglovärende ser han som mindre troligt.

– Men jag vet inte-det är en fråga för juridiken.

Snart kommer frågan om detaljplan för det islamiska centret upp i fullmäktige. Om det skulle finnas en majoritet mot förslaget i fullmäktige så kan det stoppas då.

– Det är möjligt att stoppa det. Men jag tror att i så fall måste man ha förslag på en annan placering, säger Leif Lindström.

Förra året gick Leif Lindström tillsammans med Ola Brossberg (S) ut med att de vill besöka arbetsplatser och tala om invandringen.

– Jag gör gärna det igen för att tala om den här frågan, säger Leif Lindström.