Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leksand är borta hemma

Annons

På fem hemmamatcher har Leksand ännu inte tagit någon fullpoängare. Två tvåpoängare och tre nollor och bara fyra poäng har laget skrapat ihop på hemmais. Det är sämst i SHL .Fyra bortamatcher har givit två trepoängare och en enpoängare, totalt sju poäng. Det är laget femma på i serien. Varför är det så?

Tränaren Andreas Appelgren säger att spelarna går för offensivt och chansar för mycket på hemmaplan, att på bortaplan finns inte den pressen. Kanske förståeligt men ändå inte. Pressen kommer inte av att hemmapubliken kräver skönspel, pressen kommer att komma om inte Leksand börjar vinna hemma. Publiken vill hellre ha poäng än gladhockey.

Annars var AIK-matchen riktigt trevlig hockeyunderhållning. AIK spelade smart och hade flytet att få en del enkla mål medan Leksandsspelarna stångade sig blodiga mot duktiga målvakten Alexander Hamberg. Leksand gjorde spelmässigt en bra match men jösses vad ineffektivt laget var. AIK-matchen påminde rätt mycket om hur det såg ut i Örebro i andra omgången, fast tvärtom.

Leksand blir mer och mer ett SHL-lag men fortfarande saknas förmågan att föra matcherna och dessutom förvalta spelövertaget. I bortamatcherna mot Luleå och Skellefteå var inriktningen försvar och det gav en poäng men borde kanske varit två-tre. Hemma mot AIK låg fokus på tre poäng men det blev noll.

Jag har inget svar på varför Leksand gör så få mål. I alla de tre senaste matcherna skapades tillräckligt med chanser för att vinna men skotten går på målvakten, bredvid mål, på försvarare men inte i mål. Micke Johansson säger att Leksand måste kriga mer framför mål. Kanske är leksingarna för blöta de sista metrarna framför mål.

Kan nyförvärvet Fabian Brunnström ändra detta? Brunnström är stor, stark och samtidigt teknisk. Men ingen utpräglad målskytt (även om han gjorde 17 mål debutsäsongen i NHL). Tommy Salo säger att Brunnström ska få en ledande roll i Leksand, det innebär förmodligen att han tar plats i förstaformationen tillsammans med Micke Johansson. En kedja med Johansson, Brunnström och till exempel Ryan Russel skulle också öppna för möjligheten att återanvända kvalseriens succekedja med Johan Ryno, Jacob Blomqvist och Jens Bergenström.

Samtidigt var Bergenströms formation, tillsammans med Pär Edblom och Jacob de la Rose, kanske den bästa i AIK-matchen. Men oförmågan att göra mål gör att Appelgren behöver ruska om i laget och med Brunnströms ankomst kommer det med automatik att bli så.

Nu väntar två bortamatcher för Leksand, i morgon tisdag mot jumbon HV och på torsdag mot Frölunda. En seger mot HV skulle skapa viss arbetsro för ett Leksand som oroväckande fort närmar sig fel streck i tabellen.Leksand gjorde spelmässigt en bra match men jösses vad ineffektivt laget var.

Lars Ingvar Eriksson.