Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leksand föll mot AIK


Leksand presterade en av de bästa förstaperioderna i årets SHL men ändå låg laget under med 1-2 i första periodpausen. AIK höll undan och vann till slut med 5-2.
- En tung förlust, konstaterade Leksandstränaren Andreas Appelgren.

Planen var klar, Leksand skulle ta årets första trepoängare på hemmaplan. AIK var tabelljumbo inför matchen, tre poäng efter Leksand.
Och till en början såg det riktigt bra ut. Det syntes ingen trötthet i benen efter det hårda matchandet och Leksand tog en tidig ledning och spelade ut AIK.
Men AIK spelade smart och och när Stockholmslaget fick sitt första power play satt kvitteringen.
- Då tappar vi initiativet, sade Appelgren som hoppades att Leksand skulle starta andra perioden lika bra som första.
- Men vi får 1-3 tidigt emot oss och då känns det jobbigt ett tag. Men successivt jobbar vi oss tillbaka och stundtals spelar vi bra anfallsspel och radar upp chanser. Vi får ett mål med 1,5 minut kvar av perioden och det ger oss en energiboost, sade Appelgren.
Leksingarna kom ut till slutperioden med inställningen att vända matchen.
- Vi kände verkligen att vi skulle kunna vinna sista perioden med två mål och ta alla tre poängen. Då får vi återigen en snyting. Det är ett anfall där vi trycker på, jag har inte sett vad som hände, men jag tror att två av av våra spelare krokade ihop och vi fick en tre mot ett på oss, sade Leksandstränaren.
Med 2-4 i baken var uppförsbacken både brant och lång.
- Det var tuff, då visste vi att vi behövde göra tre mål för att vinna. Men jag tycker ändå att vi krigar ut perioden riktigt bra, vi kör hel vägen och försöker och försöker, sade Appelgren.

När ni får 2-4 mot er så tidigt i tredje perioden, kändes det täta matchandet av i benen då?
- Det är inget vi kan skylla på och inga ursäkter vi har. Jag var mer orolig att vi inte skulle ha krut i benen från början men det hade vi. 

Appelgren sade att hans spelare kanske var lite för anfallsglada.
- Vi vill trycka på hemma, det är mycket folk och fest och kanske ibland går vi lite för offensivt och på chans lite för mycket. Jag ska inte säga att det var så innan jag sett matchen men det är en känsla jag har. På bortaplan har vi inte samma krav som hemma, sade han.

Leksand gjorde trots förlusten en godkänd match. Oförmågan att göra mål finns kvar men positivt är att spelet i numerärt överläge blir bättre och bättre, även om det finns mycket att jobba med. Positivt var också att kedjan med Jens Bergenström, Pär Edblom och Jacob de la Rose gjorde kanske sin bästa match så här långt. Oscar Alsenfelt var bra men inte så overkligt bra som han varit på slutet. Andra målet som AIK gjorde borde han ha tagit, det var ett skott från ingen vinkel alls och han var helt oskymd.

I och med förlusten gick AIK om Leksand i tabellen, Leksand ligger tia och har Modo och HV 71 bakom sig.

Lars Ingvar Eriksson

Leksand–AIK 2–5 (1–2, 1–1, 0–2)
Första perioden: 1–0 (2.32) Patrik Hersley (Mikael Johansson, Kevin Kapstad) spel fem mot fyra, 1–1 (9.36) Derek Joslin (Teemu Ramstedt, Björn Melin) spel fem mot fyra, 1–2 (18.59) Mattias Janmark–Nylén (Björn Melin, Daniel Josefsson).
Andra perioden: 1–3 (2.21) Patric Blomdahl (Jonas Liwing, Derek Joslin), 2–3 (18.34) Patrik Hersley (Mikael Johansson, Johan Ryno).
Tredje perioden: 2–4 (0.42) Björn Melin (Teemu Ramstedt, Jonas Liwing), 2–5 (19.15) Fredrik Hynning.
Skott: 45–35 (13–11, 14–10, 18–14).
Utv: Leksand: 2x2, 1x10. AIK: 5x2.
Domare: Marcus Vinnerborg, Ljungby, och Morgan Johansson, do.
Publik: 7 650.
Leksand: Oscar Alsenfelt (Joel Gistedt) - Patrik Hersley, Johan Svedberg, Jacob Blomqvist, Johan Ryno, Mikael Johansson - Tom Linder, Kevin Kapstad, Jens Jakobs, Fredrik Händemark, Ryan Russel - Mattias Nilsson, Joonas Rönnberg, Jacob de la Rose, Pär Edblom, Jens Bergenström - Tobias Forsberg, Gabriel Karlsson, Jon Knuts - Almen Bibic, Matt Fornataro.