Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leksand granskades i TV

– Hur långt är en kommun beredd att gå för att hjälpa ett hockeylag? frågade Janne Josefsson i påannonsen till onsdagskvällens Uppdrag granskning i SVT.

Kommunal skatteplanering, jäv och kommunala aktier som borgen för LIF-lån är några exempel
Enligt tv-programmets hemsida försöker Leksands kommun med alla medel hjälpa hockeylaget tillbaka till elitserien: ”Skatteplanering, miljonbidrag och nedlagda skolor – allt på invånarnas bekostnad.”
”Lagets ambition att ta sig tillbaka till elitserien har också blivit kommunens mål. Men det har blivit en kostsam affär för invånarna i Leksand”.

Enligt tv-programmet pumpar kommunen in miljoner i klubben samtidigt som skolor läggs ned, renoveringen av skolkök förbises och dagisbarn tvingas gå till äldreboende för att äta lunch. Tv-reportrarna har granskat kommunens affärer med LIF de senaste 15 åren. Det finns många turer. Arenabygget är ett, kommunen behövde bygga om ishallen. När LIF ville bygga en stor arena för 70 miljoner istället skänkte kommunen de gamla ishallarna plus bidrog med de 15 miljoner man tänkt satsa på ishallen.

I samband med Arenabygget gjordes en fastighetsreglering med syfte att kommunen skulle slippa stämpelskatt, det är den skatteplanering det talas om.
En annan omdiskuterad affär är när kommunen sålde campingplatsen Orsandbadet till LIF. Kommunen behöll aktier i campingen som döptes om till Leksand strand. De aktierna lämnade kommunen som pant för ett kortsiktigt lån till LIF.
– Det var jag som tog det beslutet, säger kommunalrådet Ulrika Liljeberg (C). Vi kollade med en jurist men nu vet jag att det var olagligt. Jag tar på mig det, men det var inte uppsåtligt och vi har fått tillbaka aktierna, kommunen förlorade inga pengar.
Många leksandsbor är medlemmar i LIF och många är aktieägare. En av kommunens ledande politiker, Kenneth Dalström (C) och kommunens skolchef Lars Nyberg har varsin aktiepost på 2000 kronor. Många politiker och kommunanställda är medlemmar i LIF, bland andra kommunalrådet Ulrika Liljeberg som inte anser att det handlar om jäv.

En annan fråga som tas upp är att kommunens föreningsstöd till LIF numer går till ett aktiebolag, vilket kan anses tveksamt. Kommunen får inte otillbörligt gynna ett företag. Ulrika Liljeberg medger att kommunen borde ha tagit ett nytt beslut om bidraget då bolagiseringen gjordes.
Mot sig har politikerna också att det senaste beslutet att stödja LIF med en borgen och högre hyra togs på samma fullmäktigesammanträde där beslutet togs att lägga ned högstadiet i Insjön för att spara pengar.

Kommunalrådet säger att hon inte är orolig för egen del.
– Vi har lärt oss en del. Det är klart vi hoppas på en nyanserad bild, jag tycker att vi varit väldigt öppna.
– Men visst är jag orolig över att bilden av Leksands kommun kan försämras. Jävsfrågan kan ju också avskräcka människor från att bli politiker. Jag tycker att man ska kunna leva i samhället och vara med i föreningar även om man är politiker, Ulrika Liljeberg har varit kommunpolitiker sedan 2008. Innan henne var Bo Pettersson (C) kommunalråd i nio år.
– Jag kan ju också tycka att det faktiskt varit flera val under tiden som granskats och leksandsborna har haft möjlighet att reagera om de tyckt att fullmäktigebeslutet varit fel, säger Liljeberg.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se