Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leksand vill bromsa utflyttningen

Annons

15 företagare har valts ut till en Fokusgrupp.
– Bra att träffas och se vad vi kan göra tillsammans.
Kommunens vision är att fram till 2025 öka folkmängden med nästan 3 000 personer till 18 000. Här finns en hel del att göra på näringslivssidan, menar Per Strid. I måndags samlade han 10-talet företagare som tillsammans bildar en Fokusgrupp, till en första träff i Gattustugu vid Hembygdsgårdarna. En annorlunda mötesmiljö vald med avsikten att ge bättre förutsättningar för kreativa samtal.

Företagen som ingår i Fokusgruppen är lite av urtypen av företagare i Leksand med 5-20 anställda.
Frågan är hur näringslivets förutsättningar är för att möta framtiden. Det finns över hundra småföretagare i Leksand med den storleken. Skulle de anställa en person till i respektive företag skulle det betyda över 100 nyanställningar. Lägg därtill att runt 3 000 pensionsavgångar i kommunen väntar inom de närmaste 10-12 år en.
– Här har ungdomarna en bra chans till jobb, men då gäller det att de har rätt utbildning, menar Per Strid.

Leksand är en attraktiv kommun att bo i och att cirka 750 personer varje år flyttar till Leksand. Men nästan lika många flyttar härifrån så utmaningen är att få fler att stanna kvar.
– Det är en medveten strategi att bromsa utflyttningen. Det här är ett sätt att ta reda på vad näringslivet i bygden kan bidra med. Allt hänger ihop för att skapa attraktionskraft i kommunen. Förutsättningarna är bra.

Christer Klockarås/DT