Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leksand vill bromsa utflyttningen

Annons

15 företagare har valts ut till en Fokusgrupp.
– Bra att träffas och se vad vi kan göra tillsammans.
Kommunens vision är att fram till 2025 öka folkmängden med nästan 3 000 personer till 18 000. Här finns en hel del att göra på näringslivssidan, menar Per Strid. I måndags samlade han 10-talet företagare som tillsammans bildar en Fokusgrupp, till en första träff i Gattustugu vid Hembygdsgårdarna. En annorlunda mötesmiljö vald med avsikten att ge bättre förutsättningar för kreativa samtal.

Företagen som ingår i Fokusgruppen är lite av urtypen av företagare i Leksand med 5-20 anställda.
Frågan är hur näringslivets förutsättningar är för att möta framtiden. Det finns över hundra småföretagare i Leksand med den storleken. Skulle de anställa en person till i respektive företag skulle det betyda över 100 nyanställningar. Lägg därtill att runt 3 000 pensionsavgångar i kommunen väntar inom de närmaste 10-12 år en.
– Här har ungdomarna en bra chans till jobb, men då gäller det att de har rätt utbildning, menar Per Strid.

Leksand är en attraktiv kommun att bo i och att cirka 750 personer varje år flyttar till Leksand. Men nästan lika många flyttar härifrån så utmaningen är att få fler att stanna kvar.
– Det är en medveten strategi att bromsa utflyttningen. Det här är ett sätt att ta reda på vad näringslivet i bygden kan bidra med. Allt hänger ihop för att skapa attraktionskraft i kommunen. Förutsättningarna är bra.

Christer Klockarås/DT