Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandrisken är dock den högsta möjliga

Annons

Söndagens åskväder förde med sig bränder på flera ställen i länet, bland annat på Högåsberget i Leksand.
- Jag är förvånad över att det inte började brinna på fler ställen i Leksand, säger Ove Lööv, insatsledare på Leksands räddningstjänst, som har haft en relativt lugn sommar så här långt.

Åskvädret, blixtnedslag och hög brandrisk var förklaringarna till de många bränderna som utbröt i Dalarna under söndagen. I Leksand började det brinna på Högåsberget, en brand som räddningstjänsten hade vissa problem med.
- Men brandområdet var inte större än 20x20 meter. Problemet var att det låg så avskilt till att vi inte kunde köra ända fram och i stället fick dra brandslangarna genom skogen, säger Ove Lööv.
Detta var dock den enda brand som inträffade i Leksands kommun.
- Med tanke på hur torrt det är i marken är jag förvånad över att det inte började brinna på fler ställen. Men åskan verkade gå ner mot ludvikahållet till, säger Ove Lööv.

Hur har det varit med bränder i Leksand i övrigt i sommar?
- Det har inte varit något exceptionellt, nästan enbart automatlarm. Det har helt enkelt varit en bra sommar för oss. Vi vill helst inte ha något att göra, säger Ove Lööv underfundigt.

Hur stor är brandrisken just nu?
- Vi hade en fyra, på en femgradig skala, i söndags. Jag skulle tro att den ligger kvar där.
Ett samtal till räddningstjänsten visar dock att brandrisken på tisdagen var en femma. Eldningsförbud råder och man måste vara väldigt försiktig om man ska grilla.
- Just nu bör man enbart grilla i en ”riktig” grill, alltså inte på marken. Det glöder längre än man kan tro, trots att man har släckt elden. Och börjar det blåsa så kan elden sprida sig snabbt, säger Ove Lööv.


PÄR SÖNNERT
0247-611 50
par.sonnert@daladem.se

Annons