Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DD:s reporter knackade på hos klass 9A på Insjöns skola

Annons


SVT:s program om klass 9 Apå Johannesskolan i Malmö har satt fokus på högstadiet.
Över en miljon tittar på programmet.
Kul grepp av SVT tänkte jag och knackade på hos 9 A i Insjön.

Hur har du tänkt? undrade lärarna. Vad tänker du göra för reportage?
Ingen aning svarade jag. Jag vill vara här i klassrummet och lyssna. Höra hur snacket går. Förstå hur eleverna tänker. Begripa hur lärarna har det. Varsågod, sa lärarna.

Det var fnissigt och nervöst i bänkarna i början. Tjejerna gömde ansiktet i böckerna när jag kom med kameran. Grabbarna tittade allvarligt. Kroppspråket var tydligt: ”mej tar du inte kort på”.
- Vi är mycket bättre än eleverna i Malmö. De är för slappa, sa en av flickorna.
Dramatiken släppte. Min närvaro blev snabbt naturlig i klassrummet. På några minuter rullade lektionen som vanligt. Jag kunde röra mig fritt bland bänkarna utan att diskussionerna och arbetet avstannade.

Det vimlar av superpedagoger i SVT:s program. Sveriges bästa lärare har plockats ut och jobbar i en lågpresterande klass. En spark i häcken på de ordinarie lärarna - eller ett intressant experiment? Åsikterna går isär.
9 A i Insjön är ingen lågpresterande klass. Det är den bästa 9:an i Insjön säger alla på skolan. Låt vara att några kommer att sluta terminen med icke godkänt eller inget betyg alls i vissa ämnen. Framtiden är ändå inte hopplös.
- Det finns en vilja hos alla i klassen. De kommer att klara sig bra i livet, säger en av lärarna.
Livet i 9:an spretar. Att vara 16 år är inte lätt. Barnet och vuxenlivet rycker i kroppen. Shit, va tråkigt allt är. Yess, jag fattar matten. Jag hör alla åsikter på rasten.
Klassen är ett hav med båtar. En del går för fulla seglar. Andra kör på grund. Några vägrar lämna kajen. Lastångare och roddbåtar. Färjor och kanoter. Och mitt i alltihop läraren som en lots i blåsvädret.

Lärarrollen är under debatt. De kan inget. De är för få. De struntar i vissa elever. De har en övermäktig uppgift.
Jag har levt i 14 dagar, till och från, i klass 9 A. Mitt intryck är det motsatta. Jag kan omöjligt delta i gatloppet mot den svenska lärarkåren efter vad jag sett. Lärarna i 9 A kastar sig ut bland vågorna. Slänger ut trossar och drar ut elever på öppet vatten. Skjuter på, lägger ut kursen och styr.
I vår skingras 9 A. I höst seglar de i nya vatten. Det fixar dom.

MATS RÖNNBLAD

Annons