Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett brinnande intresse har skapat Säterbodarna

Annons


Säterbodarna i östra Leksand. Vägen slingrar sig upp på Stormoberget inte långt från Risholn och Slättberg. Jag känner det redan på vägen upp. Vitt fint grus knastrar under däcken. Små mötesplatser och grönt gräs i mitten. Vägen andas värme. Ja, rent av kärlek. Fäbodens husägare har inte lämnat någonting åt slumpen. Ordning och reda flera hundra meter innan jag är framme. Hur ska det då se ut på plats?

Säterbodarna tar mig med storm. Är det ett vykort jag ser? En målning? En vacker illustration ur Nationalencyklopedin? Säterbodarna gör mig omtumlad. Hur har människor i vår stressade tid kunnat åstadkomma detta? När jag stänger av bilmotorn är tystnaden öronbedövande. Höstens första dimma drar sitt tyg genom trädens kronor. De låga husen kryper i sluttningen. Gammalt regn sitter kvar i gräset. Det glänser om gärdesgårdarnas slanor.

Det finns gott om fäbodar i Dalarna. Många påminner om Säterbodarna. Slit och släp för 100 år sedan har ersatts av folks totala hängivenhet för husen och marken. Kreaturen som höll skogen på avstånd och marken öppen förr har bytts mot röjsågar och åkgräsklippare.
Det finns 24 hus i Säterbodarna. Jag ser inte ett enda hus som är på fallrepet. Alla är varsamt renoverade. Låt vara att ett och annat hus lutar - men de lutar vackert. Allt gräs verkar klippt för 14 dagar sedan, både på gårdarna och på ängarna runt om.

Jag får en känsla av att hela fäboden är omhändertagen av staten eller självaste Bryssel. Färdig att lyftas och ställas in i en jättelik glasmonter för att visas på ett gigantiskt museum. Här har plöjts ner miljoners miljoner för att bevara för eftervärlden.
Men icke. Det finns inga bidragskronor i Säterbodarna. Det är ett brinnande intresse och en stor social gemenskap har skapat Säterbodarna.
- Det stämmer, säger Magnus Juvas en av hus-ägarna i Säterbodarna.
- Vi har till och med en egen bastuförening på fäboden” Stormo-Säterbo-Pickbo gemensamma bad-, bastu-, dusch och stugförening”. Ett kul namn. Bastun har fått 22 av 24 möjliga poäng av svenska bastuakademin.

Jag sätter mig i bilen och tittar länge genom vindrutan. Finns det ett kultur- och skötselpris i Leksand? Ge det till hus-ägarna i Säterbodarna!

MATS RÖNNBLAD

Annons