Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Fabrikörn” var med och startade medeltidsmarknaden

/
  • Lasse Gudmundsson har ett stort intresse för EPA-traktorer och allt på hjul. -- Jag håller på med en bok om dem och har fem stycken själv. Har en Buick30 och en lastbil Chev-32:a också.FOTO: HANS BLOOM

Annons

Här är leksingen som startade Leksands medeltidsmarknad, ”Åkdon och termos” och även återfinns i ledningen för Classic Car Week i Rättvik.
Lasse ”Fabrikörn” Gudmundsson, 54, bosatt i Västanvik, där han hustrun Ann-Britt driver Leksands träslöjd.
- Jag gillar allt gammalt, säger ”Fabrikörn”.

Att det är under det namnet han är känd blir undertecknad varse i Rättviks båthamn när människor morsar på honom där han står med sin Chevrolet pickup-52.
På flaket har han paket med trägubbar och den välkända vindflöjeln, som är hans och ”fabrikörskan” Ann-Britts stora grej i företaget de driver.

10-årsjubileum

Tillsammans med några andra par var de med och drog igång Leksand Medeltidsmarknad, som nästa år arrangeras för tionde året sista helgen i maj.
- Tanken var att starta nåt som skulle förlänga turistsäsongen i Leksand. Det blev succé första året och då fick vi blodad tand, berättar han, som under medeltidsmarknaden går under namnet Lazarus i som stadsutropare.

”Strosing”

”Fabrikörns” bilintresse ledde till att han för sex år sedan initierade bilträffen ”Åkdon och Termos”, som arrangeras andra tisdagen i månaden i maj, juni, juli, augusti och september vid Hembygdsgårdarna i Leksand.
Till skillnad från den populärare cruisingen i Rättvik är det där frågan om ”strosing”.
- Besökare får vandra runt bland bilarna istället, säger han.
Kan det vara nåt för CCW att ta efter, röster om det har ju hörts ibland?
- Problemet i Rättvik är ju att det är så otroligt mycket bilar i farten. Var ska man göra av dem?

Mycket jobb

Lasse ”Fabrikörn” Gudmundsson blev invald i CCW:s styrelse förra året
- Ni ska veta att vecka 31 har jag mycket att stå i med jobbet sa jag direkt till dom som ville ha med mig, berättar han.
Under första året har han velat ligga lite lågt med synpunkter på utvecklingen av CCW.
För visst har sådana.

Riksvägen problemet

- Det är klart att det här med miljön måste tas med. men i stort sett all rörelse vi människor gör är till ondo för miljön.
- Det stora problemet i Rättvik är ju riksvägen. Den kan vi inte göra nåt åt. Annars tycker jag att det är ett makalöst arrangemang. Helt sanslöst, tycker Lasse ”Fabrikörn” Gudmundsson om arrangemanget på andra sida Saluån, som även knoppar av sig i Leksand.

HANS BLOOM
023-476 47
hans.bloom@daladem.se

Annons