Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare och skolsköterskor ifrågasätter byskolorna i Leksand

Annons

Kuratorer, sjuksköterskor och läkare i Leksand ifrågasätter Leksands skolpolitik i ett uttalande.
- Byskolorna är inte bra för alla, säger de. Hela uttalandet finns på DD debatt i dag.

- År 2006 låg Leksand 7 880 kronor under medelvärdet, när det gäller kostnaden per elev, jämfört med övriga dalakommuner. För att nå medelvärdet skulle det krävas ytterligare drygt 13 miljoner kronor till skolans budget. I stället finns det nu ett sparbeting på flera miljoner. Detta i en tid då vi ser en ökad psykisk ohälsa bland barn och ungdomar, skriver representanterna för elevhälsan i Leksand.

Pedagoger

- Att grundskolan i Leksand hittills ändå haft en förhållandevis god måluppfyllelse, beror på våra ansvarsfulla pedagoger.
Trots den ansträngda ekonomin kämpar de och gör sitt yttersta för sina elever, skriver representanterna.

Ingen idyll

En av undertecknarna är barnläkare Berndt Eckerberg i Leksand. Han och de andra bakom skrivelsen är tveksamma till by-skolorna:
- Även om byskolorna passar många barn, så är kanske inte allt bara idyll utifrån ett elevvårdsperspektiv. Urvalet av kamrater är mindre och man riskerar att bli ensam i större utsträckning än på en större skola.
- Flexibiliteten att anpassa resurserna till elevernas behov är också mindre. Det finns familjer som väljer att ha sina barn på en större skola, trots att de bor nära en byskola.

MATS RÖNNBLAD
0247 - 611 50

Annons