Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staffan Lundholm behöver hjälp att ta sina diabetessprutor

Annons

Staffan Lundholm har diabetes sedan 20 år. Nu orkar han inte ta sina sprutor själv längre.
Kommunen debiterar 1 640 kronor per månad för att hjälpa honom.
- Orimligt, säger Staffan Lundholm.

Staffan Lundholm bor på Noretgården. Hans diabetes har tagit hårt på krafterna. Permobilen han fått låna av landstinget är en välsignelse.
- Den har gett mig en ny frihet. Batteriet räcker i fyra kilometer. Det blir en fin och rejäl runda på Noret, säger han.

Hjälp

Staffan Lundholm behöver hemtjänst och sprutor mot sin diabetes två gånger om dagen. Sprutorna fick han tidigare gratis genom landstinget.
Hemtjänsten köper han numera själv genom ett privat företag och gör avdrag med 50 procent för hushållsnära tjänster.
- Det är där som skon klämmer. Kommunen har tagit över landstingets service med sprutorna och bakat in allt i en samlad faktura tillsammans med sin egen hemtjänstservice, säger Staffan. Totalt vill de ha dryga 1 600 kronor.
- Men jag vill inte ha kommunens hemtjänst. Jag vill bestämma själv och handla upp min egen service i hemmet. Det är bara sprutorna som jag behöver hjälp med. Nu får jag en faktura på 1 600 kronor, enbart för sprutorna.

Straff

Staffan Lundholm tycker att Leksands kommun straffar honom. Utöver fakturan på sprutorna betalar Staffan 900 kronor per månad efter skatteavdraget till det privata företaget som hjälper honom i hemmet. Totalt 2 500 kronor.

Men du kan ju få både sprutor och hemtjänst från kommunen för dryga 1 600 kronor?
- Det är principen. Jag vill bestämma själv. Jag vill köpa mina hemtjänster privat och göra avdrag.
- Sprutorna mot min diabetes anser jag ska vara kostnadsfria som tidigare. Nu överklagar jag till länsrätten, säger Staffan Lundholm.

MATS RÖNNBLAD

Annons