Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Störling fick zornmärket i guld och är numera riksspelman

Annons

Fiolspelaren Ulf Störling tilldelades zornmärket i guld vid Delsbostämman.
Det innebär att han kan titulera sig riksspelman.
- Det här är den finaste utmärkelse man kan få som spelman, säger Ulf Störling stolt. Ulf Störling fick veta att han tilldelats zornmärket i guld två månader före Delsbostämman.

- Det är mycket hemlighetsmakeri kring det här. Och det var svårt att hålla tyst, jag fick ju inte berätta det för någon, säger han.
Till skillnad från zornmärket i silver, spelar man inte upp för någon jury för att få guldet.
- Det handlar i stället om vad man har gjort för folkmusiken under en lång tid. Jag har inte försökt utveckla folkmusiken och satt någon egen prägel på den, utan snarare försökt bevara den klassiska folkmusiken, berättar Ulf Störling.

Folkmusikvågen

Han är född i Stockholm, men flyttade som tioåring till Bollnäs, där han kom i kontakt med folkmusiken.
- Det var mitt under folkmusikvågen. Jag har spelat mycket annat också, men det är det här som känns roligast, säger Ulf Störling, som var den förste att tilldelas Hälsingehambons stipendium, till minne av Bengt ”Polo” Johansson.
- Det var stort för en 15-åring, men det här smäller ännu högre. Det betyder mycket för mig, säger den nybliven riksspelmannen.

Reparerar fioler

Vid sidan av fiolspelandet ägnar sig Ulf Störling åt att bygga och reparera fioler. Han är utbildad fiolbyggare och har jobbat som det i åtta år. Utbildningen gick han i Leksand och sedan bosatte han sig i Insjön.
- Jag har blivit mycket uppmärksammad efter att ha fått zornmärket. Jag hoppas att jag är den ende fiolbyggaren i länet som har ett guldmärke. Det är bra marknadsföring, säger han.
Framöver kommer Ulf Störling att vara ute och spela mycket.
- Jag måste ju visa upp mig nu när jag har fått guldmärket. Det är även bra att vara ute och träffa folk som kan behöva reparera sina fioler, säger han.

PÄR SÖNNERT


Fotnot: Två leksingar fick utmärkelser under Delsbo-stämman. Vid sidan av Ulf Störling tilldelades Maria Hultgren från Hjortnäs zornmärket i silver.

Annons