Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leksands historia lockade Ingrid tillbaka

Från 18 000 hyllmeter historiskt arkiv hos Stora Enso – till 500 hyllmeter i Leksands lokalhistoriska arkiv kan steget tyckas stort.
– Arkivjobbet hos Stora var något av ett dröm­jobb – men det är lika viktigt att Leksands lokala historia bevaras, säger arkivarien Ingrid Neil.

Annons

Efter att kommunen och Leksands Lokalhistoriska arkiv i flera år har varit utan arkivarie, så är tjänsten efter Roland Andersson återbesatt.
Ingrid Neil tillträdde för nio månader och börjar nu få grepp om Leksand och Leksingarna.
– Fast helt ny på jobbet är jag inte. Jag vikarierade för Roland Andersson i början på 1990-talet och trivdes jättebra! säger hon.

Företrädaren hade stort fokus på byggnadsteknik och kulturmiljö – själv håller hon som bäst på att stuva om i arkivlokalerna för att få inblick i vad som finns och göra plats för mer.
– Leksands lokalhistoriska arkiv arbetar redan i dag aktivt med öppenhet och information. Det ska bli kul att utveckla det ytterligare, säger hon

Hur ska det gå till?
– Bland annat genom samarbete med olika parter och så kommer jag att erbjuda skolorna att komma hit och få lektioner i arkivkunskap och källforskning.
– Ett museum vet alla var det är – men vad är egentligen ett arkiv och hur fungerar det?

Ingrid Neil kommer också att tillsammans med kommunens myndighetsarkiv jobba fram en gemensam sökfunktion.
– Det är viktigt att betona att vi är och ska vara två separata arkiv, men sök­registret skulle underlätta för alla.

Annki Hällberg/DT