Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leksands historia lockade Ingrid tillbaka

Från 18 000 hyllmeter historiskt arkiv hos Stora Enso – till 500 hyllmeter i Leksands lokalhistoriska arkiv kan steget tyckas stort.
– Arkivjobbet hos Stora var något av ett dröm­jobb – men det är lika viktigt att Leksands lokala historia bevaras, säger arkivarien Ingrid Neil.

Annons

Efter att kommunen och Leksands Lokalhistoriska arkiv i flera år har varit utan arkivarie, så är tjänsten efter Roland Andersson återbesatt.
Ingrid Neil tillträdde för nio månader och börjar nu få grepp om Leksand och Leksingarna.
– Fast helt ny på jobbet är jag inte. Jag vikarierade för Roland Andersson i början på 1990-talet och trivdes jättebra! säger hon.

Företrädaren hade stort fokus på byggnadsteknik och kulturmiljö – själv håller hon som bäst på att stuva om i arkivlokalerna för att få inblick i vad som finns och göra plats för mer.
– Leksands lokalhistoriska arkiv arbetar redan i dag aktivt med öppenhet och information. Det ska bli kul att utveckla det ytterligare, säger hon

Hur ska det gå till?
– Bland annat genom samarbete med olika parter och så kommer jag att erbjuda skolorna att komma hit och få lektioner i arkivkunskap och källforskning.
– Ett museum vet alla var det är – men vad är egentligen ett arkiv och hur fungerar det?

Ingrid Neil kommer också att tillsammans med kommunens myndighetsarkiv jobba fram en gemensam sökfunktion.
– Det är viktigt att betona att vi är och ska vara två separata arkiv, men sök­registret skulle underlätta för alla.

Annki Hällberg/DT