Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leksands kommun anmäler Uppdrag Granskning

Leksands kommun anmäler Uppdrag Granskning till Granskningsnämnden.

Dagen efter tv-programmet handlar det om att ta hand om kommunens personal och svara på upprörda mail och inlägg.
Under dagen fattades beslutet att anmäla Uppdrag Granskning.
– Trots att vi i förväg vid flera tillfällen har påpekat grova sakfel som varit bärande i programmet väljer redaktionen att inte korrigera felen, säger Göran Wigert.

Kommunen anser att det finns tre stora fel i tv-programmet. Enligt kommunen handlar det om en felräkning på 70 miljoner. Av de 120 miljoner kommunen ska ha gett LIF vid arenabygget användes 70 miljoner till Siljansvallen; konstgräsplan, omklädningrum och friidrottsanläggning plus till parkeirngsplatsen.

Den används vid hockeymatcher men också av kommunen, bland annat till gymnasiet. Kommunen hänvisar också till kontrakt som visar att den numer berömda trottoarkanten var ett sätt att slippa stämpelskatt för kommunen när man sålde campingen till ett nybilda kommunalt bolag. Senare såldes 90 procent av aktierna i bolaget till LIF.

Kommunens tredje påpekade gäller de aktier LIF fick köpa för 9900 kronor. Det var det bokförda värdet i kommunens bokföring, men i Uppdrag Granskning säger reportern att aktierna var värda 39 miljoner.
Dagen efter Uppdrag Granskning var kommunalrådet Ulrika Liljeberg i Stockholm på en sedan länge planerad skolresa med ett av sina barn.
Göran Wigert träffade grupper av kommunens personal.
– Många tycker att det är jobbigt, säger kommundirektör Göran Wigert. Det handlar ytterst om en förtroendefråga, jag vill att personalen ska kunna svara på de frågor de givetvis kommer att få.
Han såg programmet tillsammans med kommunernas sektorschefer för att ge dem verktygen att prata med personalen.

I kommunhuset handlar det också om mängder av inlägg på facebook och twitter. De allra flesta är kritiska.
På facebook finns inlägg som: ”Pinsamt”, ”Avgå direkt”, ”Snuskigt och vidrigt”, ”Leksands kommun, vilken skam”, ”Skäms på er”. Andreas Andersson från Kungbacka skriver: ”Stena politiker”.

Några enstaka inlägg stöttar kommunen och ifrågasätter tv-reportrarnas vinkningar.
– Vi ska försöka svara, säger Göran Wigert.
Kommunen har också fått många mail. Både kommunalrådet och Göran Wigert har också fått rena hatmail. Många kräver hans avgång.
– Jag mår OK, men det är jobbigt, säger Göran Wigert.

Eva Högkvist
eva.hogkvsit@daladem.se