Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leksandsvandraren släpper nytt och går igen

Han har levt på musiken i fyra år och gör närmare 100 spelningar varje år, inklusive vandringsturnéerna som blivit en tradition.Nu släpper Stiko Per Larsson ny skiva och ger sig ut på sin längsta promenad hittills.

– Jag har inte så stora omkostnader, det blir väl annat när man får barn, då får man kanske sluta vandra på det här viset, säger Stiko Per angående att han har musiken som sitt levebröd.

Tidigare bodde han i Stockholm men har flyttat hem till Leksand igen.

– Det är så dyrt att bo i Stockholm och man har ett helt annat skyddsnät i Leksand. Här kan man bo hos morsan och farsan om det skulle krisa. Jag vet egentligen inte var jag vill bo, just nu spelar det ingen roll, jag är ändå ute och spelar så mycket.

På tal om ekonomi, till senaste skivinspelningen har Stiko Per och hans medmusikant "Bagarn" byggt en egen studio hemma hos Bagarns pappa. Där är hela "Järnbärarland" inspelad.

– Jag har varit mer involverad och engagerad den här gången, det är kul. Till förra skivan ("Varken stjärna eller frälst") hade skivbolaget (Warner) hyrt in producent och dyr studio mitt i Stockholm, men det behövs egentligen inte dessa dagar när man kan göra så mycket själv. Det är ingen större skillnad på den tekniska kvalitén om man jämför skivorna.

Är det nån skillnad musikaliskt?

– Njaej, jag tycker väl att jag har utvecklats, men inom samma stil, Jag tycker att jag har blivit bättre på att skriva texter. Eftersom jag kom igång med låtskrivandet så sent i livet så ser jag mig fortfarande som en nybörjare.

Releaseparty för nya skivan blir i Stockholm på tisdag, och på Legends i Leksand på torsdag. Därefter väntar ännu en vandring för Stiko Per, något som blivit tradition varje vår. 2007 gick han Dalkarlsvägen från Rättvik till Stockholm och gjorde spontana spelningar längs vägen, och efter det har promenaderna blivit längre och längre.

– Vandringarna har blivit en livsstil. Man får gå in i en bubbla och helt släppa vardagen.

Den 3 maj påbörjar Stiko Per årets vandring från Skanör i söder, hem till Leksand dit han beräknas anlända den 8 juni.

– Förra året gick jag från Trondheim och det var så kallt och jävligt. Då bestämde jag mig för att hålla mig så långt söderut som möjligt på nästa vandring. Dessutom är det bra att gå på västkusten, för där har jag inte spelat så mycket.

På varje vandring gör Stiko Per en mängd spelningar. Stoppen har blivit mer planerade under årens lopp.

– Resultatet blir bättre om man kan boka in spelningarna i förväg, och det är det största jobbet. Det gäller att hitta eldsjälarna i varje by, ort eller stad. Många fattar ju inte vad man vill när man ringer, "vadå? ska du ut och gå? Ska du spela också?". Men nu är 95 procent av stoppen planerade, de sista pusselbitarna är bra att hålla oplanerade så att det blir lite spontant ibland.

På årets vandring kommer Stiko Per att för första gången bjuda in en annan vandrare; Nikola Sarcevic, från Millencolin, som kommer att följa med på 30 av de 92 milen.

Även fast Stiko Per lever på musiken så väljer han att skänka bort de pengar som kommer in på vandringsturnéerna. På varje ställe får folk skänka pengar, som går till SOS Barnbyar.

– Men jag har några sponsorer som gör att man förhoppningsvis inte går minus på vandringen. Det kanske inte är helt ekonomiskt smart att ge bort alla pengar, men det känns bra och det är en sporre.

På förra vandringen drog Stiko Per in 80 000 kronor till SOS Barnbyar, och under hela vandringskarriären är det en spelning vid Älvudden i Djurås förra året som Per minns mest.

– Det var ett gäng sjätteklassare som hade dragit ihop spelningen. Det kom 500 personer och vi fick in 18 000 kronor, det var en helt magisk kväll. Ett minne för livet.


Jonas Stentäpp
heavy@daladem.se