Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lena Einhorns romandebut ger mersmak


Lena Einhorn
Siri
Norstedts förlag
Siri von Essen var gift i Finland med baron von Wrangel när hon träffade August Strindberg. Det här var i mitten av 1870 -talet och August Strindberg var en författare på uppåtgående. Siri von Essen sysselsatte sig på det traditionella sättet för tidens överklassdamer, det vill säga hon var värdinna, maka, mor och spelade lite piano. Men hon hade sina drömmar och hon ville så mycket mer.
August Strindberg blev en välkommen gäst i det Wrangelska hemmet. När Siri ska åka till Finland följer både August Strindberg och hennes man med henne i lotsbåten för att ta farväl. Då är de fortfarande lyckliga tre.
Men kaos och katastrof brakar igenom när passionen mellan August och Siri tar överhanden.
” Siri ” är Lena Einhorns romandebut. Hon har ju tidigare skrivit och filmat dokumentärt. Hennes film och bok om sin mor Ninas Resa brinner fortfarande med en klar låga i mitt hjärta. I” Siri ” använder hon dokumentärt material till viss del men hon tillåter sig också att dikta.
Hon berättar om personerna, skriver enkelt, allvarligt med sirligt språk utan ovidkommande beskrivningar av miljö, i stället får man komma nära de människor hon skildrar. Siri von Essen tycker August Strindberg är en intressant person både som man och författare. Hon har flera gånger försökt att bli presenterad för honom.
Den här gången försöker hon igen när han promenerar med hennes väninna Ina Forstén.
” Så trevligt att råkas Ina , Siri tyckte själv att hon lyckades bättre med att låta naturligt. Väninnan vände sig nu till mannen som stod bredvid. Han var liten på något vis, om än inom det man skulle kalla normallängd. Pannan var hög, något som påtagligt kontrasterade mot den lilla hakan och munnen. På överläppen hade han en liten mustasch och under munnen ytterligare en hårtufs. Detta uppvägdes mer än väl av behåringen på hans huvud. En riktig lejonman hade han, en som förefall ha kammats med omsorg. Pojke, kom Siri på sig själv att tänka, pojke, fastän man. Men så såg hon blicken. Får jag presentera friherrinnan von Wrangel - August Strindberg författare. De skakade hand. Det var ett försiktigt handslag. Men blicken.. ”
Vilken presentation, vilken bild! Man ser dem framför sig och man vill vara med! Det finns många levande, poetiska bilder i Lena Einhorns bok. Siri skiljer sig från von Wrangel. Gifter om sig med August Strindberg.
Hon vill bli skådespelerska, han tycker hon ska bli författare, men helst vara hemmafru. Mot alla odds debuterar hon på Dramaten 1877. Men det är ett stormigt äktenskap, de flackar och far runt i Europa. De träffar danska Marie David som Strindberg anklagar för att vara Siris älskarinna.
Den delen av Siri von Essens liv är lite överskådligt skildrat, utan den nerv som finns i bokens övriga delar.
” Siri ” är sträckläsare , men på slutet tappar Lena Einhorn farten. Det känns som om hon tröttnat både på Siri och August och avslutar snabbt hela projektet så fort hon kan. Jag undrar varför, jag hade gärna följt med en bit till. Men med den här boken visar ändå Lena Einhorn att hon inte enbart är en duktig dokumentär filmare och författare. Hon förmår också lyfta, beröra och ta med läsaren in i fantasiland.


Yvonne Gröning