Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lena Forsbergs tidigare tjänst utannonserades • Men hon var inte påtänkt

Annons

Lena Forsberg fick inte fortsätta sin heltidsanställning som SFI-lärare i Leksands kommun. Hennes tjänst utannonserades, men hon var inte påtänkt för tjänsten.
- Tjänsten gick till en lärare med lärarkompetens upp till årskurs nio. Hur ska denne kunna ta sig an SFI-eleverna, frågar sig Lena Forsberg, SFI-lärare, svenska för invandrare.

Lena Forsberg har under de senaste åtta åren arbetat heltid som SFI-lärare i Leksands kommun. Nu har det slutat med att hon fått söka sin egen tjänst eftersom den var utannonserad. Anledningen var att hon fyller 67 år i augusti.
- Jag har full kompetens för uppgiften och har så haft de senaste åtta åren. Jag vill fortsätta arbeta med det jag gör, men det kan jag inte nu, säger Forsberg.

”Valet var lätt”

Vid fyllda 65 får kommunens anställda välja att pensionera sig eller fortsätta att arbeta.
- För mig var valet ganska lätt att göra. Jag ville fortsätta arbeta och gjorde så under ytterligare två år. Fram tills nu.
Hon ställer sig kritiskt till det tillvägagångssätt man haft i rekryteringen. Hon har själv sökt sin egna tjänst.
- Eleverna vill ha mig kvar, men det var inte bara därför jag sökte min egna tjänst, säger Forsberg.
Hon fyller även i att som andra punkt att verksamheten inte behöver ytterligare en lågstadielärare till. Sist, men inte minst, kritiserar hon hanteringen av ärendet.
Den sista augusti slutar hon motvilligt sitt arbete och konstaterar att det är märkligt att man tillsätter låg- och mellanstadielärare för den här typen av utbildning och att det handlar om vuxna människor.
- Nu kommer det en lärare som blivit tillsatt på posten som har behörighet upp till årskurs sex, säger Forsberg.

Väntar på svar

Hon tillägger även att det inte kan vara en bra språngbräda för alla de invandrare som vill vidareutbilda sig till till exempel undersköterskor i framtiden, som hon anser vara en populär yrkeskategori för nysvenskar.
- Jag överklagade tillsättningen av min tjänst för cirka en månad sedan till Förvaltningsrätten. Jag väntar nu på svar.

Lagstadgat

John Arrias är rektor för Vuxenutbildningen i Leksand och han har för kommunens räkning besvarat Lena Forsbergs överklagan.
- När man fyllt 67 år har man uppnått en lagstadgad pensionsålder. Då upphör också skyldigheterna att erbjuda en anställning. Det inkom 21 ansökningar efter det att vi gått ut med tjänsten, och vi ansåg att en av dessa var den vi sökte. Man behöver inte heller motivera varför man inte anställer. Pensionsåldern finns ju också för att kunna slussa in yngre förmågor på arbetsmarknaden. Att den personen också har drygt 30 år kvar till pensionen är ju inte heller en nackdel, säger Arrias. Motiveringen att Lena Forsberg uppnått lagstadgad pensionsålder är fullt tillräckligt i sig. Jag behöver alltså inte motivera beslutet ytterligare.

CHRISTIAN LARSEN
0247-611 50
christian.larsen@daladem.se