Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lena Olsson kan driva apotek om hon vill

Annons

Lena Olsson går på tvärs mot vad allmänheten upplever; att tillgången till läkemedel har förbättrats och att servicen har ökat. Det ingick i beslutet att denna reform skall följas upp efter tre år. Men det pågår redan nu en uppföljning av effekterna på tillgänglighet, service och tjänsteutbud.

I dag håller de flesta apotek öppet på lördagar och söndagar och är måna om att lösa kundens problem. Det finns ett mycket väl fungerande samarbete. Apoteken är beredda att höra med närliggande apotek om de har preparatet inne och ber dem i så fall skicka över, eller ber kunden gå dit om det är brådskande. Vi tänker inte försämra apoteksservicen i glesbygd.

Det viktigaste syftet med omregleringen av den svenska apoteksmarknaden var att öka tillgängligheten till läkemedel för alla i vårt land. Vi vill i det sammanhanget påminna om att staten fortfarande är aktiv inom branschen via Apoteket AB. Vi kommer se till så att läkemedelsförsörjningen fortsätter att fungera överallt och att reformens ambition om ökad tillgänglighet i hela landet blir verklighet.
Något Lena dock väljer att inte ta upp är att landstinget, som är S, V och Mp-styrt, valt att låta läkarmottagningen i Lima gå sotdöden till mötes, trots att landstinget tidigare beslutat att den ska vara en del av Lima -Sälen vårdcentral med begränsat öppethållande.
Även annan historik är också av intresse i denna debatt, nämligen den att även under monopoltiden ville man lägga ner apoteket just pga av dålig lönsamhet. Nu har en privat aktör valt att lägga ner apoteket men det efter att man under tre års tid gjort allt för att inte gå med förlust.

Regeringen har nu aviserat 20 miljoner kronor extra i glesbygdsstöd. Detta är en positiv ansats för att flera apotek i glesbygden ska få finnas kvar.
Tillstånd har beviljats till cirka 200 nya apotek. Vi lämnar därmed bottenligan, och sällskapet med Kuba och Nordkorea, när det gäller tillgång till apotek. Vi har en apoteksservice som bättre svarar mot patienternas och kundernas behov.
Det är inte i våra ögon att vara döv utan att faktiskt anpassa verkligheten efter människors behov och önskan. Avslutningsvis bör vi också tillägga är att nu kan vem som helst som vill starta ett eget apotek, var som helst i Sverige, göra så. Detta öppnar även upp för Lena själv att starta apotek om hon så önskar.

Ulf Berg (M)
riksdagsledamot Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel