Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lennart Sacredeus och Camilla Lindberg får lämna riksdagen

Annons

Sverigedemokraterna får en riksdagsplats från Dalarna. Folkpartiet och kristdemokraterna kan helt hamna utanför dalabänken. Centern och Socialdemokraterna tappar väljare, men behåller sitt mandat i riksdagsvalet i Dalarna. Moderaterna är vinnare och behåller sina tre platser. Så ser siffrorna ut innan utjämningsmandaten fördelats i landet.
- Jag är jättenöjd, säger Ulf Berg (M). Men att Alliansen inte får över 50 procent i riksdagen är synd. Och det är en skam att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen

Det blev ett rysarval när riksdagsrösterna i Dalarna räknades. Men framför allt därför att de etablerade riksdagspartierna fick se Sverigedemokraterna gå starkt framåt. I Borlänge fick partiet 9 procent av riksdagsrösterna.
Peter Hultqvist (S) tycker ändå att Socialdemokraterna i Dalarna gjort ett hyfsat val. Minskningen är mindre än i landet och mindre än i många andra partidistrikt.
- Däremot har vi gjort en rejäl valförlust på riksplanet, säger Peter Hultqvist. Nu måste vi göra en ordentligt förändring, nästa val ska vi nå helt andra nivåer. Riksdagsvalet är utan vinnare, högeralliansen har ingen majoritet. Vi, röd-gröna har klart sagt att vi inte vill ha någon överenskommelse med det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna. Nu återstår att se om Fredrik Reinfeldt visar ansvar.
Ulf Berg (M) tror att Socialdemokraterna kommer att tappa ett av sina fem riksdagsplatser till Sverigedemokraterna.
Klockan åtta när resultatet av enkäten vid vallokalerna visades jublade dalamoderatern. Men Ulf Berg, första namn på listan var bekymrad och att den borgerliga alliansen inte fick egen majoritet.
Just innan det första siffrorna presenterade medgav Ulf Berg att han aldrig känt sig så nevös.
- Kanske är det för att jag är inte vill att Lars Ohly ska komma in i regeringen, sa han.
Socialdemokraterna kände vind i seglen, den senaste veckan har känns bra. Men SVTs vallokalundersökning dämpade glädjen.
- Jag har fortfarande hoppet uppe, sa Roza Güclü Hedin, fyra på riksdagslistan när rösträkningen just startat. De senaste tre dagarna har det känns som tummen upp.
Hon valvakade i Falun på Folkets Hus. Stämningen var lite dämpad strax efter klockan åtta.
- Det som bekymrar mig mest är om Sverigedemokraterna får en vågmästarroll, sa Roza Güclü Hedin. Vad som helst är bättre.
Miljöpartiet höll valvaka på Ta-tillvara-verkstaden i Falun, där fanns spelmän och stämningen var hög. Tendenserna visade att MP gjort ett bra val.
- Vårt mål är tio procent, sa Jan Lindholm. Men jag vill vänta några timmar till med att ta ut segern.
- Det börjar likna en riksdagsplats, det känns jättebra, sa Annelie Mattsson-Djos, som står
Folkpartiet får ungefär samma siffror i riksdagsvalet i Dalarna som i förra valet.
- Jag hade hoppats på en Jan Björklund och Camilla-effekt, säger Camilla Lindberg. Men det viktigaste är att alliansen får styra Sverige på måndag.
Kristdemokratiska riksdagsmannen Lennart Sacredeus såg tidigt att hans riksdagsplats inte är säker.
- Det är ett dramatiskt och oklart läge både vad gäller egen majoritet i riksdagen och riksdagsmandatet i Dalarna, sa Sacredeus när mandatfördelningen ännu inte var klart
Lena Olsson, riksdagsledamot från Vänsterpartiet tycker att det gått ganska skapligt, men beklagar att Sverigedemokraterna gått framåt.

EVA HÖGKVIST
023-476 95
eva.hogkvist@daladem.se